E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11522
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Lai nostiprinātu īpašumtiesības, jādodas pie notāra

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2017
Iveta

Labdien! Šķirot ar vīru laulību 2008. gadā, vienlaicīgi pie notāra tika noslēgts līgums par laulāto kopīgās mantas sadali. Saskaņā ar šo līgumu no nekustamā īpašuma tika atdalīts zemes gabals, kas pienākas man. Pie līguma pievienots Valsts zemes dienesta izsniegts zemes robežu plāns. Nekustamais īpašums atrodas Iecavā un atbilstoši normatīvajiem aktiem ietilpst Bauskas zemesgrāmatu nodaļas darbības teritorijā. Lai gan ir pagājis ilgs laiks, vēlos sakārtot īpašuma tiesības un saņemt zemesgrāmatu apliecību. No normatīvajiem aktiem esmu secinājusi, ka nostiprinājuma lūguma forma būtu par nekustamā īpašuma atdalīšanu (6. pielikums MK 31.10.2006. not. Nr. 898). Paskaidrojiet, lūdzu, ar ko īsti sākt īpašuma tiesību sakārtošanu. Šobrīd dzīvoju Rīgā un darba dēļ nevaru izbraukāt no Rīgas uz Iecavu un Bausku. Kādas lietas daudz es varu nokārtot attālināti (ar e-pakalpojumu starpniecību), un kādos gadījumos ir nepieciešama mana klātbūtne? Cik daudz laika tas varētu aizņemt, un cik naudas tas man izmaksātu? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No Jūsu jautājuma nav saprotams, vai šķiršanās procesa ietvaros Jūs pie notāra līgumu par laulāto kopmantas sadali esat noslēguši notariālā akta formā vai parakstījuši tikai privāti. Zemesgrāmatu likuma 60. pants nosaka, ka gadījumā, ja līgums ir slēgts notariālā akta formā, personu (īpašnieks un persona, kuras labā taisāms nostiprinājums) parakstiem uz nostiprinājuma lūguma nav nepieciešams notariāls apliecinājums, ja šīs personas nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā iesniedz personiski, savukārt gadījumā, ja līgums ir noslēgts privātā formā, tad privātpersonu parakstiem uz nostiprinājuma lūguma ir jābūt notāra vai bāriņtiesas apliecinātiem, un šajā situācijā būs nepieciešams arī Jūsu bijušā laulātā paraksta apliecinājums.

Lai nostiprinātu zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz atdalītu zemes vienību, bez pieminētā līguma un attiecīgā nostiprinājuma lūguma par nekustamā īpašuma atdalīšanu (31.10.2006. Ministru kabineta noteikumu Nr.898 6. pielikums) zemesgrāmatā būs arī jāiesniedz pašvaldības lēmums par zemes gabala sadalīšanu un jaunas adreses piešķiršanu jaunizveidotajai zemes vienībai, kā arī minētajai sadalei ir jābūt reģistrētai Kadastrā. Ņemot vērā minēto, iesaku Jums ar visiem dokumentiem, kas ir Jūsu rīcībā, vērsties pie notāra, lai, iepazīstoties ar konkrēto lietu, notārs varētu sniegt juridiski pareizu konsultāciju turpmākajai Jūsu rīcībai un nepieciešamajām darbībām un izmaksām, ja tādas radīsies. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi. Ņemot vērā, ka Jūsu dzīves un darba vieta šobrīd ir Rīgā, Jūs varat droši izvēlēties jebkuru notāru Rīgā, kura prakses vieta ir vistuvāk Jūsu atrašanās vietai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas