E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11276
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Sociālās garantijas paredzētas līdz 24 gadu vecumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Valentīna

Labdien! Situācija ir sekojoša: 1) 22.05.2017. bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības (turpmāk – bērns), būs 24 gadi; 2) pašvaldībā bērns griezās janvārī ar lūgumu sniegt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā; 3) ar pašvaldības lēmumu bērns tika uzņemts uzskaitē pirmām kārtām (turpmāk – rinda) atbilstoši likumam „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (turpmāk – likums). Protams, bērns nav pirmais, jo pašvaldībā ir rinda; 4) atbilstoši likuma normām (17. p. un 18. p.) bērnam tiks piedāvāts izīrēt dzīvojamo telpu; 5) vai pašvaldībai būs tiesības piedāvāt bērnam izīrēt dzīvojamo telpu pēc tam, kad viņam būs 24 gadi?

A
atbild:
13. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” paredz, ka tiesības uz nodrošinājumu ar pašvaldības dzīvojamo telpu bērni bāreņi vai bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības, iegūst, sasniedzot pilngadību, un saglabā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Līdz ar to, sasniedzot likumā noteikto 24 gadu vecumu, pašvaldības dzīvokļa īres tiesību, kas likumā paredzētas bāreņiem un bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības, nebūs.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā teikts: “Tiesības uz neizmantotajām sociālajām garantijām saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.”

Taču jebkuram iedzīvotājam ir tiesības uz pašvaldības palīdzību, tostarp dzīvokļa jautājuma risināšanā, ja viņa materiālā situācija tiek novērtēta kā atbilstīga trūcīgā vai maznodrošinātā statusam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas