E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11227
Lasīšanai: 6 minūtes
2
22
2
22

Normas par IIN un VSAOI no valdes locekļa domājamā ienākuma precizētas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2017
Dagne

Labdien! Ar 2015. gada 1. janvāri spēkā ir jauna kārtība attiecībā uz kapitālsabiedrību valdes locekļu domājamā jeb nosacītā ienākuma darbaspēka nodokļu maksāšanu. Vai 2017. gadā VSAOI un IIN jāmaksā tikai tad, kad apgrozījuma slieksnis pārsniedz 5 minimālās mēnešalgas? Vai jaundibinātās kapitālsabiedrības vēl joprojām ir atbrīvotas no nodokļa tajā gadā, kad reģistrētas UR? Paldies par Jūsu laiku!

A
atbild:
26. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pamatnoteikumos izmaiņu nav. No 2015. gada 1. janvāra ir pienākums maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un algas nodokli (IIN) no kapitālsabiedrības valdes locekļa domājamā ienākuma, kas atbilst minimālās mēneša darba algas apmēram, ja kārtējā taksācijas gada mēnesī kapitālsabiedrībā:

1) nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā (šogad 380 eiro);

2) mēneša apgrozījums ir lielāks par piecām minimālajām mēneša algām (šogad 1900 eiro).

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.9 daļu tajā mēnesī, kad izpildīti abi minētie kritēriji, kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām apliekamu ienākumu minimālās mēneša darba algas apmērā. Šo prasību nepiemēro tajā kalendāra gadā, kad kapitālsabiedrība reģistrēta Uzņēmumu reģistrā (2.10 daļa).

Pagājušā gada 2. decembrī stājās spēkā Iedzīvotāju ienākuma nodokļa normu piemērošanas kārtības noteikumu (Nr. 899) grozījumi, ar kuriem precizēts noteikumu 18.7 punkts attiecībā uz valdes locekļu domājamo ienākumu atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.9 daļai, kas ir spēkā no 2015. gada 1. janvāra, nosakot: kapitālsabiedrībās, kurās neviens darbinieks vai valdes loceklis nesaņem algota darba ienākumus vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā, bet kurās konkrētajā mēnesī ir apgrozījums vismaz piecu minimālo mēneša darba algu apmērā, jāmaksā algas nodoklis par katru valdes locekli no objekta, kas ir vismaz minimālās algas apmērā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijā paskaidrots, ka tādējādi noteikumos ir precīzi atrunāts, ka, izpildoties likuma 8. panta 2.9 daļā noteiktajiem kritērijiem, ir pienākums maksāt nodokļus par visiem valdes locekļiem no objekta, kas ir minimālās algas apmērā, neatkarīgi no valdes locekļu skaita konkrētajā kapitālsabiedrībā.

Lai nodrošinātu likuma 8. panta 2.daļas vienveidīgu piemērošanu, noteikumu 1. pielikumā ir iekļauti divi piemēri, kuros atrunāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība valdes locekļu domājamā ienākuma gadījumos.

Savukārt likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 2016. gada 22. septembra grozījumos (stājās spēkā 25.oktobrī) noteikts, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, kapitālsabiedrības valdes loceklis, kurš atbilst darba ņēmēja statusam saskaņā ar šā likuma 1.panta 2. punkta "m" apakšpunkta nosacījumiem un maksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no domājamā ienākuma, ir pakļauts pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai, bet kapitālsabiedrības valdes loceklis, kurš ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tostarp priekšlaicīgi), ir pakļauts pensiju apdrošināšanai. Tādējādi kapitālsabiedrības valdes locekļiem, par kuriem veicami nodokļu maksājumi no domājamā ienākuma, noteikta atsevišķa valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme.

MK noteikumos Nr. 759 par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem  noteikts:

Obligāto iemaksu likme darba ņēmējiem – kapitālsabiedrības valdes locekļiem, kuri atbilst likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1. panta 2. punkta "m" apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, ir 26,84% no obligāto iemaksu objekta. Obligāto iemaksu likmes sadalījums pa sociālās apdrošināšanas veidiem ir šāds:

1. pensiju apdrošināšanai – 24,54%;

2. invaliditātes apdrošināšanai – 2,30%.

Obligāto iemaksu likme darba ņēmējiem – kapitālsabiedrības valdes locekļiem, kuri atbilst likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1. panta 2. punkta "m" apakšpunktā minētajiem nosacījumiem un ir sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), – ir 24,54% no obligāto iemaksu objekta.

Vēl vienos MK noteikumos – Nr.827 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli – ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2017. gada 1.janvārī, – noteikts, ka darba devējs iesniedz atsevišķu darba devēja ziņojumu (sarakstu) par darba ņēmējiem – kapitālsabiedrības valdes locekļiem, kuri maksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no domājamā ienākuma un:

  • ir pakļauti valsts pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai;
  • ir pakļauti valsts pensiju apdrošināšanai (sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija, tostarp priekšlaicīgi).

Nodokļu maksāšanas pienākumus un savas tiesības varat noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas