E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10311
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ir tiesības prasīt morālo kompensāciju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2016
Zane

Labdien! Persona, izdarot administratīvo pārkāpumu, nodarīja man materiālo zaudējumu. Viņa suns sakoda mani, bija jāārstējas. Administratīvā komisija uzlika naudas sodu. Sakiet, lūdzu, kā es varu atgūt no vainīgā ārstēšanās izdevumus? Vai man jāsniedz prasība tiesā? Vai arī komisijai bija jāuzliek par pienākumu atmaksāt man zaudējumus. Tiku atzīta par cietušo. Paldies.

A
atbild:
09. septembrī, 2016
Una Medne
juriste

No situācijas apraksta var  pieņemt, ka pašvaldības policija sastādīja administratīvo protokolu un attiecīgi novada pašvaldības administratīvā komisija izskatīja jautājumu un uzlika naudas sodu suņa īpašniekam.

Ir nepieciešams precizēt, vai policija par šo gadījumu ierosināja arī krimināllietu, jo kriminālprocesa ietvaros Jums ir tiesības pieteikt lūgumu par zaudējumu atlīdzināšanu. Par procesa ierosināšanu Jums būtu jāinteresējas policijas iecirknī, kura policists sastādīja administratīvo protokolu.

Taču neatkarīgi no iepriekšteiktā Jums jebkurā gadījumā ir tiesības sniegt tiesā pieteikumu par ārstēšanās izdevumu un morālās kompensācijas piedziņu no suņa īpašnieka. Prasības noilguma termiņš ir 10 gadi, tas nozīmē, ka Jums ir tiesības no dienas, kad Jūs sakoda suns (jeb tā ir diena, kad notika Jūsu interešu aizskārums), vēl 10 gadus iesniegt tiesā pieteikumu par ārstēšanas izdevumu un morālās kompensācijas piedziņu.

Sniedzot tiesā pieteikumu, noteikti ir jāpievieno visa Jums pieejamā informācija, lai pierādītu, ka Jūsu interešu aizskārums ir noticis – tas var būt gan policijas protokols, kur konstatēts pārkāpums, gan administratīvās komisijas lēmums, gan slimnīcas izraksts ar ārsta slēdzienu, gan kvītis, čeki, kas saistīti ar ārstēšanos utt.

Jūsu tiesības prasīt morālo kompensāciju no suņa īpašnieku nosaka Civillikuma 1635. pants, kurā noteikts, ka  katrs tiesību aizskārums (katra neatļauta darbība, kā dēļ nodarīts kaitējums (arī morālais)), dod tiesības cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Ar morālo kaitējumu saprot fiziskas vai garīgas ciešanas, kas izraisītas ar neatļautas darbības rezultātā nodarītu cietušā nemantisko tiesību vai nemantisko labumu aizskārumu.

Administratīvai komisijai nav dotas tiesības uzlikt pienākumu suņa saimniekam Jums atmaksāt radušos zaudējumus. Komisijas pienākums ir izskatīt administratīvā protokolā konstatēto un pušu paskaidrojumus (ja tādi ir) un piemērot Latvijas Administratīvā pārkāpumu kodeksā noteiktos ierobežojumus vainīgai pusei, piemēram, naudas sodu vai izteikt brīdinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas