DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Tikai 50% no reģistrētajiem HIV pacientiem iesaistās ārstēšanā

Veselības ministrijā ceturtdien, 24. oktobrī, notika tikšanās ar nevalstiskajām organizācijām "AGIHAS – atbalsta biedrību cilvēkiem, kuri dzīvo ar HIV" un “Dia+Logs”, lai apspriestu stratēģijas HIV, seksuāli transmisīvo slimību (STS), B un C hepatīta izplatības mazināšanai, testēšanas veicināšanai un veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai. Sarunas laikā tika izskatīti konkrēti pasākumi infekcijas slimību izplatības ierobežošanai un ārstēšanai ikvienam, kam tas nepieciešams.  

Veselības ministrija 2023. gadā apstiprināja jaunu rīcības plānu, kas paredz līdz 2027. gadam ievērojami samazināt HIV, STS, B un C hepatīta izplatību. Plānots, ka lielākā daļa aktivitāšu tiks finansētas no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem, taču daļai pasākumu būs nepieciešams arī papildu valsts budžeta finansējums. Nevalstisko organizāciju pārstāvji uzsvēra gatavību aktīvāk iesaistīties šajās aktivitātēs, vienlaikus akcentējot savai darbībai nepieciešamos resursus un atbalstu, piemēram, telpas vai jaunāku busiņu, jo “Dia+Logs” nodrošina mobilās vienības pakalpojumu Rīgā un Pierīgā, sniedzot konsultācijas, nodrošinot eksprestestus, šļirču maiņu, prezervatīvus, kas ir būtiska daļa no infekciju ierobežojošajiem pasākumiem, lai mazinātu infekciju izplatību sabiedrībā.  

Veselības ministrija vērtēs iespējas paplašināt testēšanas apjomu plānots veicināt ģimenes ārstu un arī māsu iesaisti hronisko pacientu aprūpē, precizēt recepšu izrakstīšanas nosacījumus, sarunas laikā akcentēja veselības ministrs Hosams Abu Meri. HIV infekcijas ārstēšanā būtiska loma ir pacientu līdzestībai jeb sadarbībai ar ārstiem. Latvijas Infektoloģijas centrā darbojas līdzestības kabinets, kurā HIV pacienti un viņu tuvinieki saņem konsultācijas un atbalstu pirms ārstēšanas uzsākšanas, ja vajadzīgs ārstēšanās laikā, lai veicinātu viņu apņemšanos ārstēties. Slimību profilakses un kontroles centrs nodrošina arī atbalsta personas, kas palīdz HIV pacientiem saņemt nepieciešamo ārstēšanu un turpināt to. Šos pakalpojumus būtu nepieciešams paplašināt, kā arī pastiprināt informācijas pieejamību par paliatīvās aprūpes pakalpojumu.  

Sabiedrības izglītošana ir viena no Veselības ministrijas prioritātēm. Informatīvi pasākumi plānoti Pasaules AIDS dienā, Eiropas HIV testēšanas nedēļā un Pasaules Hepatīta dienā, kas vērsti gan uz jauniešiem, gan pieaugušajiem, uz mērķa grupām, lai mazinātu stigmu un uzlabotu profilaksi. Savukārt valsts pētījumu programmas ietvaros tiks īstenots pētījums, kas sniegs precīzāku priekšstatu par HIV izplatību Latvijā un identificēs šķēršļus, kas kavē cilvēkus iesaistīties ārstēšanā. Tas ļaus labāk saprast, kādi ir galvenie izaicinājumi, lai mazinātu HIV izplatību.  

Pašlaik Latvijā aptuveni 30% HIV inficēto nav informēti par savu statusu un tikai 50% no reģistrētajiem pacientiem ir iesaistīti ārstēšanā. Testēšanas apjoma palielināšana ļautu tuvoties Pasaules Veselības organizācijas mērķim līdz 2030. gadam – nodrošināt, ka 95% HIV inficēto zina savu statusu, 95% saņem ārstēšanu un 95% pacientu ārstēšana ir efektīva.    

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI