DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Skolēni atzīst: “LVM Meža ekspedīcijā” visinteresantāk ir mērīt kokus un būvēt tiltu

Publicitātes foto

Lai iepazīstinātu 6. klašu skolēnus ar meža atjaunošanas ciklu dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu rudenī aicina sesto klašu skolēnus doties “LVM Meža ekspedīcijās”. Šogad meža izziņas pasākumos astoņos LVM reģionos piedalījās gandrīz 7000 skolēni un skolotāji no 315 klasēm. Plašākais dalībnieku skaits – 941 skolēns – ilgtspējīgu mežsaimniecības ciklu apguva LVM Vidusdaugavas reģiona ekspedīcijā Tomē.

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre stāsta: “Lai gan LVM organizētās meža ekspedīcijas reģionos šogad ir noslēgušās, sestajām klasēm visa mācību gada laikā ir iespēja doties arī uz trīs pastāvīgajiem LVM tūrisma objektiem – LVM dabas parku Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumu un LVM Vijciema čiekurkalti, kur iepriekš piesakoties, var doties “LVM Meža ekspedīcijā” kopā ar meža ekspertu. Tāpat, dodoties izzinošā meža pārgājienā, interesenti var izmantot metodisko līdzekli “Meža izziņas mugursoma”, kur aprakstīti uzdevumi, kas veicami ekspedīcijās. Šis materiāls pieejams bez maksas vietnē LVM skolām sadaļā “Mācību materiāli”.”

“LVM Meža ekspedīciju” dalībnieki augstu novērtē ekspedīciju saturu un LVM ekspertu iesaisti, stāstot par meža apsaimniekošanas jautājumiem. Skolotāji, noslēdzoties ekspedīcijām, ir vienisprātis, ka ekspedīciju popularitātes pamatā ir LVM darbinieku profesionalitāte, pozitīvā attieksme un radošums. Būtiski, ka skolēniem ir iespēja mežā satikt cilvēkus, kam mežs ir karjera un darba vieta, kas dod iespēju strādāt svaigā gaisā ar lielāko atjaunojamo Latvijas resursu – mežu. Tāpat arī skolotāji novērtē, ka ekspedīciju laikā salīdzinoši īsā laikā skolēniem ir iespēja gan iegūt visaptverošu informāciju par mežu, gan arī praktiski darboties kādā no 10. meža izziņas pieturām atbilstoši skolēnu vecumposmam.

Kā liecina skolu atsauksmes, arī šogad iecienītākā aktivitāte bijusi koka tilta būvēšana bez naglām. Tāpat bija prieks par pikniku dabā un iespēju aktīvi darboties – mērīt kokus, orientēties mežā, iepazīt cilvēkus, kas strādā Latvijas valsts mežos. Atbildot uz jautājumu par to, ko būtu vērts izzinošajā pasākumā vēl pilnveidot, izskanēja aicinājums organizēt vēl vairāk praktiskas darbošanās stacijas, piemēram, ļaujot pamēģināt nozāģēt koku.

Jau kopš 2016. gada LVM aicina vispārizglītojošo skolu 6. klases apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā, dodoties aizraujošā "LVM Meža ekspedīcijā". Galvenie sadarbības partneri – Valsts izglītības satura centrs, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs, AS “Latvijas Finieris”, LVMI “Silava”. Atbilstoši dabaszinību standartam skolēni meža ekspedīcijā mācās, kā dabaszinībās iegūtās zināšanas ir izmantojamas ikdienas dzīvē, apzinās cilvēka ietekmi uz meža ekosistēmu, veicot praktiskus un radošus uzdevumus, kā arī gūst izpratni par mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI