DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra koncerti “Diriģenta benefice”

Publicitātes foto

Šī gada oktobrī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ar trīs koncertiem “Diriģenta benefice” turpinās savu jau septembrī uzsākto koncertsezonu. Orķestra koncerti notiks 29. oktobrī plkst. 19.00 Valmieras Kultūras centrā, 30. oktobrī plkst. 18.00 Mālpils Kultūras centrā un 31. oktobrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kā īpašs notikums šajos koncertos Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra mūziķiem būs uzstāšanās kopā ar viesdiriģentu – ilggadēju mūziķi, pedagogu, ar starptautisku pieredzi bagāto diriģentu atvaļināto kapteini Pēteri Rudzīti. Viesdiriģents Pēteris Rudzītis ir pazīstams ar savu emocionālo, daudzveidīgu raksturu piesātināto diriģēšanas stilu, un ir iedvesmojis mūziķus un klausītājus gan Latvijā, gan ārvalstīs.

“Mēs ar nepacietību gaidām šo sadarbību ar viesdiriģentu Pēteri Rudzīti, jo viņa radošā personība nepārprotami sniegs mūsu mūziķiem jaunu māksliniecisko redzējumu un klausītājiem emocionālo pārdzīvojumu“, stāsta Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra priekšnieks kapteiņleitnants Guntis Kumačevs.

Šoreiz koncerta programmā tiks atspoguļoti dažādi mūzikas stili, aptverot vairāku gadsimtu ilgu mūzikas vēsturi. Koncertu atklās Georga Frīdriha Hendeļa (Georg Friedrich Händel) svīta “Karaliskā uguņošanas mūzika” (Music for the Royal Fireworks). Koncerta turpinājumā, virzoties cauri gadsimtiem, dzirdēsim Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven) klasiski romantisko mūzikas noskaņojumu, Čārlija Čaplina (Charlie Chaplin) smeldzes pilno skaņu gammu, kā arī leģendārā komponista, aranžētāja un orķestra vadītāja Džeimsa Lāsta (James Last) kompozīcijas. Gaidāma arī aizrautīga tikšanās ar vairākiem solistiem – publikai jau labi zināmo Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra spožo klarnetistu virsseržantu Guntaru Gedroicu, Londonas Karaliskās Mūzikas koledžas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas absolventi un Zemessardzes orķestra saksofonisti Agniju Silicku, kā arī ilggadējo Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra koncertmeistaru trompetistu atvaļināto virsseržantu Aināru Bāliņu.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 3. februārī, un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos, kā arī sadarbojies ar atpazīstamiem diriģentiem, solistiem un kameransambļiem.

Koncerti tiek rīkoti sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru, Mālpils Kultūras centru un Rīgas Latviešu biedrību.

Turpinot Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra tradīcijas, ieeja koncertos ir bez maksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI