DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

#Budžets2025: Vispārējās valdības budžeta plānu iesniegs Eiropas Komisijai

Pirmdien, 14. oktobrī, Ministru kabinets (MK) apstiprināja Latvijas vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2025. gadam, ko Finanšu ministrija sagatavojusi, pamatojoties uz šā gada jūnijā izstrādāto makroekonomiskās attīstības scenāriju, kā arī aktualizētajām fiskālajām prognozēm. Budžeta plāna projekts atspoguļo aktuālāko novērtējumu par 2024. gadu, kā arī ņem vērā visus lēmumus, ko MK ir pieņēmis 2025.gada budžeta izstrādes laikā.

Tas ietver to pašu informāciju attiecībā uz 2025. gadu, kas ir pamatā likumprojektam par valsts budžetu 2025. gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027. gadam.  Šogad Budžeta plāna projekts ir papildināts ar papildu informāciju attiecībā uz neto nacionāli finansēto izdevumu pieaugumu, lai novērtētu tā atbilstību maksimāli pieļaujamajam izdevumu pieauguma līmenim. Maksimāli pieļaujamais izdevumu pieauguma līmenis jeb fiskālā trajektorija ir iekļauta Fiskāli strukturālajā plānā, kas tiek sagatavots atbilstoši jaunajiem Eiropas Savienības fiskālajiem noteikumiem.

2024. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek novērtēti 42,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), izdevumi 44,7% apmērā, nominālais budžeta deficīts 2,6% apmērā, bet parāds 45,8% no IKP.

Savukārt 2025. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek prognozēti 41,5% no IKP apmērā, izdevumi 44,4% apmērā, nominālais budžeta deficīts 2,9% apmērā, bet parāds 47,0% no IKP.

Budžeta plāna projekts tiks iesniegts Eiropas Komisijai, kas sniegs savu izvērtējumu par atbilstību Eiropas Savienības tiesību normām fiskālās disciplīnas jomā. Eiropas Komisijas novērtējums nacionālajiem parlamentiem būs jāņem vērā, pieņemot valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāna projekts 2025. gadam skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI