DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Vidzemes plānošanas reģiona un Odesas apgabala pašvaldības stiprina sadarbību Ukrainas atbalstam

Publicitātes foto

No 2024. gada 8. līdz 13. oktobrim Vidzemes plānošanas reģionā viesojās delegācija no Odesas apgabala Ukrainā, lai pārrunātu turpmāko sadarbību, tostarp, kā atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus. Odesas pārstāvji apmeklēja Ogres, Saulkrastu, Valmieras, Alūksnes un Smiltenes novadu pašvaldības un tikās ar pašvaldību vadītājiem, kā arī iepazinās ar vairāku uzņēmumu un organizāciju darbu, lai smeltos jaunas idejas ikdienas darbam un veidotu jaunus sadarbības kontaktus nākotnē. Delegācijas sastāvā bija Odesas apgabala administrācijas vadītāja vietnieks Antons Šalihailo (Anton Shalyhailo), Izglītības un zinātnes departamenta direktors Oleksandrs Lončaks (Oleksandr Lonchak) un Mājokļu nodrošināšanas un energoefektivitātes departamenta vecākais speciālists Romāns Vinnikovs (Roman Vinnikov).

Delegācija iepazinās ar aktivitātēm, kas līdz šim organizētas iepriekš minētajās pašvaldībās, lai atbalstītu Ukrainas tautu cīņā par brīvību. Ukrainas pārstāvji pauda apbrīnu par latviešu tautas spēku un mīlestību, par kuru viņi uzzina arvien vairāk. Diskutējot ar pašvaldībām par iespējamo tālāko atbalstu, diskusijās izskanēja priekšlikums pašvaldībām kopīgi organizēt nometnes ukraiņu bērniem – bāreņiem, kuri kara dēļ zaudējuši abus vecākus. Šādi pasākumi stiprinātu viņu mentālo veselību un piedāvātu iespēju radoši darboties mierpilnā vidē.

Vizītes laikā delegācija apmeklēja novadu vispārējās un augstākās izglītības iestādes,  iepazinās ar jaunākajiem infrastruktūras objektiem, kā arī viesojās pašvaldību kapitālsabiedrībās, tostarp SIA ZAAO, kas ir publiski privāta 11 pašvaldību kapitālsabiedrība.

Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja, komentēja: “Neskatoties uz to, ka Odesas apgabals šobrīd atrodas vien dažus simtus kilometru no aktīvās karadarbības zonām, apgabala administrācija turpina pildīt vietējās pārvaldes funkcijas, pielāgojoties kara apstākļiem un nodrošinot iedzīvotājiem nepieciešamos pakalpojumus. Apgabalā joprojām darbojas 712 skolas, 816 bērnudārzi un 16 augstskolas, no kurām liela daļa pārceltas no reģioniem, kur norit aktīva karadarbība. Šī bija nedēļa, kad delegācijas pārstāvji varēja raudzīties mierpilnās debesīs un kaut nedaudz atpūsties no saspringtās ikdienas, kas valda mājās. Mēs ticam, ka drīz iestāsies miers, un ceram uz turpmāku sadarbību nākotnē, bet šobrīd esam gatavi turpināt atbalstīt ukraiņu tautu tik ilgi, cik nepieciešams.”

G. Kalniņa-Priede norādīja, ka delegāciju īpaši interesēja sadarbības iespējas ar augstskolām, kā arī novērota vēlme stiprināt partnerattiecības pašvaldību līmenī.  

Jāpiebilst, ka Odesas apgabalā ir 19 pilsētas, 25 pilsētciemati, 47 lauku teritorijas – kopā 91 teritorijas vienība, kas aptver 7 rajonus. 2021. gadā Odesas apgabalā bija teju 2,4 miljoni iedzīvotāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI