DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“Latvijas Meža dēkainis” atklāj: topa augšgalā purva takas un atpūtas vietas pie ezeriem

Publicitātes foto

Visā Latvijā no 1. jūlija līdz 1. oktobrim risinājās vides spēle “Latvijas Meža dēkainis”, rosinot iedzīvotājus atklāt arvien jaunas AS “Latvijas valsts meži” (LVM) labiekārtotas un uzturētas atpūtas vietas dabā. Apkopojot spēles rezultātus, noskaidroti ne vien aktīvākie dabā gājēji, bet arī iecienītākās atpūtas vietas.

Apkopotie spēles rezultāti liecina, ka iecienītākās bijušas dažādas purva takas un labiekārtotas atpūtas vietas pie ezeriem. No visām spēlei pieteiktajām vietām lielākais dalībnieku skaits bijis Kalnansu purvā, kas atrodas Kuldīgas novadā. Koka laipa Kalnansu purvā ved cauri purvam ar tam raksturīgiem augiem, bet laipas galā apmeklētājus pārsteidz mazs un gleznains purva ezeriņš – Bezdibenis.

Otrajā vietā ar vienādu apmeklējumu skaitu ierindojas Aklā purva taka Jaunjelgavas apkārtnē un unikālie akmeņu krāvumi Ziemeļkurzemē – Kaltenes kalvas. Teju 3 km garā Aklā purva pastaigu taka apmeklētājus ved gar purva ezeriņiem un lāmām. Takā izvietotajās informatīvajās planšetēs dabā gājēji var uzzināt daudz jauna par purva vidi un tur sastopamajām dabas vērtībām – augiem, ogām, putniem, spārēm un purva ezerā mītošo asari. Savukārt unikālie akmeņu krāvumi Kaltenē, saukti par kalvām, nekur citur Latvijā nav sastopami. Tie veidojušies pirms vairākiem tūkstošiem gadu, atkāpjoties Baltijas ledus ezeram.

Aktīvākais spēles dalībnieks no 1. jūlija līdz 1. oktobrim apmeklējis 19 atpūtas vietas teju visos LVM reģionos: Ziemeļkurzemes, Zemgales, Vidusdaugavas, Vidzemes un Dienvidlatgales. Turklāt aktīvais dabā gājējs katrā no atpūtas vietām pareizi atbildējis arī uz spēles jautājumu, kopumā iegūstot 19 punktus un iegūstot arī vienu no veicināšanas balvām.

Pārējās divas veicināšanas balvas ieguvuši divi nejauši izlozēti spēles dalībnieki, kuri kvalificējās pamata izlozei – bija apmeklējuši vismaz trīs spēlei pieteiktās atpūtas vietas un pareizi atbildējuši uz vismaz trim jautājumiem. Visi veicināšanas balvu ieguvēji tiks informēti personīgi.

 “Šogad pirmo reizi organizējām vides spēli, aicinot dabā gājējus ne vien aktīvi pavadīt brīvo laiku dabā, bet arī spodrināt sacensību garu un gūt jaunas zināšanas spēles ietvaros. Gadu no gada redzam, ka bezmaksas atpūtas vietu apmeklējumi Latvijas valsts mežs arvien pieaug, tāpēc mežkopības darbinieki regulāri apseko un veic šo atpūtas vietu uzturēšanas darbus, lai atpūta dabā būtu patīkama. Būtiski ikvienam apzināties un rūpēties par izveidoto atpūtas vietu infrastruktūru – neko nelauzt un nemest atkritumus mežā, bet ja nācies būt pārkāpuma aculieciniekam – ziņot par to,” norāda LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Starp biežāk apmeklētajām atpūtas vietām valsts mežos spēles laikā bijušas: atpūtas vieta pie Pīļezera Siguldas novadā, atpūtas vieta pie Klievezera Smiltenes novadā, Teirumnīku purva taka Rēzeknes novadā un 2023. gadā uzbūvētā Pelēču ezera purva skatu platforma.

Kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā, LVM izveidojusi un uztur vairāk nekā 300 bezmaksas tūrisma vietas: dabas takas, velotakas, skatu torņus un platformas, dažādus dabas un kultūrvēstures objektus, labiekārtotas atpūtas vietas ar galdiem, soliem un nojumēm gan mežā, gan pie ūdeņiem. Visas atpūtas vietas dabā ērti apskatāmas vietnes mammadaba kartē: https://www.mammadaba.lv/karte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI