DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU un IZM parakstīs līgumu par institucionālā finansējuma ieviešanu

Publicitātes foto

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) pirmā Latvijā sāks īstenot institucionālā finansējuma pilotprojektu, kas universitātei ļaus elastīgāk plānot budžeta naudas sadali, tajā pašā laikā arī prasot izpildīt vienošanos par konkrētu absolventu skaita sagatavošanu valstij prioritārajās jomās. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un RTU institucionālā finansējuma īstenošanas līguma svinīgā parakstīšana notiks otrdien, 15. oktobrī, plkst. 11.00 RTU Zinātnes un inovāciju centra zālē «The Moon», Ķīpsalas ielā 6A. Līguma parakstīšanā aicināti piedalīties žurnālisti. Citi interesenti šo pasākumu varēs vērot tiešraidē RTU mājaslapā un sociālajā medijā Facebook.

Iecerēts, ka līdz ar finansējuma modeļa maiņu mainās arī naudas sadales principi, dodot iespēju universitātei brīvāk rīkoties ar studējošo uzņemšanas skaita noteikšanu un industrijas pieprasījuma integrēšanu attiecībā uz absolventu sagatavošanu, vienlaikus sekojot līdzi, lai studiju kvalitātes rādītāji būtu augsti un studējošo atbiruma procents – zems, jo šī finansējuma modeļa pamatnosacījums ir iekšējā kvalitātes kontrole un orientācija uz rezultātu. Tas RTU ļaus sekmīgi iekļauties Eiropas izglītības telpā un pietuvoties Eiropas labāko augstskolu pārvaldības modelim.

Institucionālais finansējums dos iespēju RTU elastīgāk noteikt studiju samaksas principus, kuri studējošie var studēt valsts budžeta pilnībā finansētās studiju vietās, kuri – par daļēju samaksu jeb līdzmaksājumu un kuri – sedzot pilnu studiju maksu.

Plānots, ka izmēģinājumprojekta laikā palielināsies RTU valsts finansēto STEM absolventu skaits, samazināsies bez diploma izslēgto studentu īpatsvars, kā arī tiks veicināta mūžizglītība, finansējuma piesaiste un RTU stratēģiskais fokuss uz STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics) prasmju attīstību.

Jaunā finansējuma modeļa principi tiks attiecināti uz studentiem, kuri mācības RTU ir sākuši 2024./2025. studiju gadā, un tas tiks aprobēts līdz 2026. gada 31. decembrim.

Jauno finansējuma modeli IZM ir izstrādājusi, lai pilnveidotu un modernizētu valsts augstākās izglītības iestāžu finansēšanas principus, stiprinot augstskolu sasniegto rezultātu atbilstību tautsaimniecības pieprasījumam.

Ministrija iecerējusi, ka nākotnē pāreja no esošā budžeta vietu aprēķina modeļa uz institucionālo finansējumu plānota visās valsts dibinātajās augstskolās, kurām būs lielāka autonomija un pavērsies plašākas iespējas sasniegt izvirzītos mērķus, saņemot samaksu par rezultātu, nevis procesu. Tiks nodrošināta augstākās izglītības sistēmas ilgtspējīga attīstība, kas sekmēs kvalitatīvu augstāko izglītību un nodarbinātību, ilgtermiņā veicinot Latvijas ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI