DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts kontrole Gruzijā aizvada mācību seminārus par labo praksi revīziju darbā 

Turpinot atbalsta sniegšanu Gruzijas Augstākās revīzijas iestādei (ARI), Valsts kontroles eksperti oktobra sākumā darba vizītes ietvaros Tbilisi aizvadīja pieredzes apmaiņas seminārus par labo praksi revīziju darbā. Savukārt valsts kontrolieris Edgars Korčagins tikās ar Latvijas vēstnieci Gruzijā Edīti Medni, lai pārrunātu jau līdz šim sniegto atbalstu Gruzijas Valsts kontrolei. 

Gruzijas ARI ir izrādījusi interesi iepazīties ar Latvijas Republikas Valsts kontroles pieredzi un labo praksi starptautiskās augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI standartu – ISSAI – ieviešanā, revīzijās sniegto ieteikumu finanšu ietekmes aprēķināšanā un revīziju par valsts budžetu veikšanā.  

Mācību semināros Valsts kontroles eksperti sniedza ieskatu gan par augstākās revīzijas iestādes stratēģiski pārdomātas vadības aspektiem, gan par revīzijas darba niansēm tā, lai ar sava paveiktā darba rezultātu augstākā revīzijas iestāde sniegtu iespējami mērķētāku atbalstu nepieciešamajām izmaiņām. Aktīvās diskusijās un darba uzdevumos tika demonstrētas un atklātas dažādas Valsts kontroles pieejas, kuru piemērošana ir radījusi paliekošu ietekmi sabiedrībā.  

Tāpat Gruzijas kolēģiem tika sniegts ieskats arī budžeta vadības jautājumos – raksturota budžeta vadības sistēma Latvijā un Valsts kontroles pieeja budžeta jautājumu vērtēšanā. Pēdējo 20 gadu laikā uzkrātā Valsts kontroles pieredze liecina, ka nav vienas universālas pieejas, kā raudzīties uz budžetu, tāpēc revīziju darbs ir pakārtojams atbilstoši aktuālajai situācijai. Semināros tika diskutēts par dažādo pieeju budžeta vērtēšanā plusiem un mīnusiem, kā arī ieskicēta nākotnes perspektīva šo pieeju turpmākā attīstībā. 

Tbilisi tika aizvadīta arī valsts kontroliera Edgara Korčagina un Valsts kontroles Stratēģijas un starptautiskās sadarbības daļas vadītājas Silvijas Noras Kalniņš tikšanās ar Latvijas vēstnieci Gruzijā Edīti Medni un ārvalstu donoru pārstāvjiem no Eiropas Savienības delegācijas, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) un Vācijas Starptautiskās sadarbības aģentūras (GIZ), lai pārrunātu līdz šim sniegto atbalstu Gruzijas ARI un informētu par Valsts kontroles līdzšinējo pieredzi un ekspertīzi Gruzijas kolēģiem.  

Valsts kontrole atbalstu Gruzijas ARI sniedz kopš 2010. gada, kad tika noslēgts divpusējās sadarbības līgums. Savukārt kopš 2016. gada aktīva sadarbība un atbalsts tiek sniegts Attīstības sadarbības politikas plāna ietvaros, kura īstenošana notiek, realizējot attīstības sadarbības projektu “ES Austrumu partnerības un Uzbekistānas augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes celšana starptautisko augstāko revīzijas iestāžu standartu (ISSAI) integrācijas procesā”. Projekta mērķis ir stiprināt Gruzijas, Moldovas, Ukrainas un Uzbekistānas revīzijas iestāžu kapacitāti, izveidojot caurskatāmas un efektīvas valsts līdzekļu kontroles sistēmas nostiprināšanu, un to finansē no Ārlietu ministrijas administrētās Attīstības sadarbības politikas plāna budžeta līdzekļiem. 

Latvijas Republikas Valsts kontroles starptautiskā sadarbība: 

  • vada augstāko revīzijas iestāžu starptautiskās organizācijas INTOSAI reģionālās organizācijas EUROSAI Pašvaldību revīziju darba grupu, darbojas ES dalībvalstu augstāko revīzijas iestāžu un Eiropas Revīzijas palātas sadarbības platformā – Kontaktu komitejā, kā arī darbojas kā starptautisku organizāciju revidents;  
  • nodrošina dalību un sniedz profesionālu ieguldījumu INTOSAI un EUROSAI starptautiskajās darba grupās un INTOSAI Finanšu revīzijas standartu izstrādes apakškomitejā;  
  • sniedz attīstības u.c. veida atbalstu citu valstu augstākajām revīzijas iestādēm profesionāls, augsti kvalificēts un pieredzes bagāts konsultants publiskā sektora revīziju jomā. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI