DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju notikuma brīdī pieķer atkritumu apglabātājus Bārbeles pagastā

Publicitātes foto

Oktobra sākumā Valsts vides dienests (VVD) saņēma informāciju no Bauskas novada pašvaldības policijas par atkritumu aprakšanu kāda privātīpašumā Bārbales pagastā. Konstatēts, ka nekustamajā īpašumā neatbilstošā veidā, vietā un apstākļos apglabāti atkritumi aptuveni 3000 platībā. Īpašumā atradās ekskavators un kravas automašīna, kā arī bedre, kurā redzami atkritumi - sadzīves atkritumi, elektrības vadi, u.c. 

“Nereti šādi atkritumu norakšanas gadījumi ir grūti atklājami un vēl jo sarežģītāka ir atbildīgo personu noskaidrošana. Šajā gadījumā liela nozīme bija pašvaldības policijas ātrai reakcijai – policija, pamanījusi aizdomīgas darbības ar ekskavatoru kādā privātīpašumā, braucot garām, nekavējoši iejaucās, traktora vadītājs uzsāka bēgšanu, taču, pārkāpumā iesaistītās personas īslaicīgi aizturētas un, pateicoties policijas darbam, VVD bija iespēja saņemt iesaistīto personu paskaidrojumus tālākai situācijas izskatīšanai,” par notikušo stāsta VVD Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.  

Atkritumiem sadaloties vidē, rodas cilvēku un dzīvnieku veselībai kaitīgas vielas. Tie ne tikai veicina klimata izmaiņas, bet ar metāliem un citiem toksīniem var tikt piesārņota augsne un gruntsūdeņi, kas, savukārt, nonākot dzeramajā ūdenī un pārtikā, tālāk nonāk dzīvnieku un cilvēku organismā izraisot dažādas saslimšanas. 

Par konstatēto pārkāpumu pie atbildības tiks sauktas notikumā iesaistītās puses - atkritumu īpašnieks, zemes īpašnieks un nelikumīgo darbību veicējs, kā rezultātā tiks uzsāktas trīs administratīvā pārkāpuma lietvedības. 

Šogad, pirmajos 9 mēnešos, lietotnē Vides SOS saņemti 3687 ziņojumi, kas ir par ~ 10% vairāk nekā pērn tāda pašā periodā. No šogad saņemtajiem ziņojumiem, ~ 61% ir saistīts ar vides piegružošanu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, divas reizes ir palielinājies ziņojumu skaits, kas ir saistīts ar būvniecības atkritumu kā arī elektrisko un elektronisko iekārtu izmešana vidē.  Par nelikumīgu atkritumu apglabāšanu VVD šogad ir saņēmis 14 sūdzības. Visas saņemtās sūdzības apstiprinājās un, pateicoties sabiedrības iesaistei, vides inspektori varēja saukt pie atbildības vainīgos. 

Pirms dodies dabā – VVD aicina lejupielādēt lietotni Vides SOS un kļūt par vides sargu! Ziņot par pamanītiem vides pārkāpumiem iespējams, arī zvanot uz VVD Operatīvā koordinācijas centra tālruni +371 26338800. VVD aicina šo iespēju izmantot gadījumos, kad nepieciešama nekavējoša dienesta iesaiste pārkāpuma vai vides piesārņojuma novēršanā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI