DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

14. oktobrī RTU svinēs 162. jubileju, godinot labākos zinātniekus, mācībspēkus un jaunos tenūrprofesorus 

FOTO: Armins Ronis, RTU

Svinot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 162. dzimšanas dienu, 14. oktobrī plkst. 10.00 auditoriju mājā «Domus auditorialis», Zunda krastmalā 8, notiks RTU 65. starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēde, kurā tradicionāli godinās universitātes izcilākos Gada zinātniekus, mācībspēkus un jaunos tenūrprofesorus. Pirmo reizi tiks pasniegts apbalvojums «RTU Gada zinātniskais raksts». 

Jauno apbalvojumu pasniegs zinātniekam vai zinātnieku grupai par rakstu, kas publicēts kādā no pasaules labākajiem zinātniskajiem žurnāliem, indeksēts «Scopus» datubāzē pēdējo trīs gadu laikā un risina izaicinājumus, kas saistīts ar kādu no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Apbalvojums «RTU Gada zinātniskais raksts» ieviests, lai sekmētu RTU zinātniskās darbības attīstību un palielinātu publikāciju citējumu skaitu, kas ir būtiski virzoties uz RTU stratēģisko mērķi – kļūt par vienu no pasaules TOP 500 universitātēm.   

Savukārt ikgadējos apbalvojumus «Gada zinātnieks», «Gada jaunā zinātniece» un «Gada jaunais zinātnieks» piešķirs, izvērtējot RTU akadēmiskā personāla zinātniskās darbības rezultātus un sasniegumus – zinātniskās publikācijas, iegūtos patentus un licences, piesaistītā finansējuma apjomu, dalību zinātniskajos projektos un pasākumos. Tikmēr mācībspēkiem, kuri parādījuši izcilu sasniegumu pedagoģiskajā darbā, pasniegs RTU Akadēmiskās izcilības balvu. To pasniegs trīs kategorijās – labākajam mācībspēkam, jaunajam mācībspēkam un personai, kura veicinājusi akadēmiskās vides izcilību. 

Plenārsēdē diplomus saņems arī RTU jaunie tenūrprofesori – izcili, starptautiski atzīti zinātnieki, kuri veic mūsdienīgu zinātniskās pētniecības darbu un nodrošina augstas kvalitātes studijas. Diplomus saņems Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes tenūrprofesors Xiaodan Pang, Būvniecības un mašīnzinību fakultātes tenūrprofesori Juris Burlakovs un Andris Slavinskis, Inženierekonomikas un vadības fakultātes tenūrprofesors Agnis Stibe. Viņš plenārsēdē arī uzstāsies ar runu par cilvēka un mākslīgā intelekta apvienošanu uzņēmējdarbības un sabiedrības dižsniegumam. 

RTU ir pirmā augstskola Latvijā, kas ieviesa tenūras sistēmu. Tenūrprofesūra jeb pastāvīgās nodarbinātības profesūra ir īpaša profesoru motivācijas sistēma, lai atbalstītu augstas raudzes zinātniekus un sekmētu universitātes izcilību zinātnē.  

RTU ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī, un toreiz to sauca par Rīgas Politehnikumu, kas tika veidots pēc tolaik Eiropas modernāko – Cīrihes un Karlsrūes – tehnisko augstskolu parauga. Mūsdienās RTU ir starptautiski pazīstama un prestiža zinātnes universitāte, kurā iespējams apgūt daudzpusīgu izglītību augstajās tehnoloģijās un inženierzinātnēs, kā arī sociālajās un humanitārajās zinātnēs. RTU darbības pamats ir zinātne, kā arī inovācijās un sadarbībā ar industriju veidots studiju process, kas nodrošina Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu, tādējādi kalpojot par pamatu Latvijas ilgtspējīgai attīstībai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI