DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Zemkopības ministrs Armands Krauze aicina Moldovas lauksaimniekus izsvērt par labu dalībai Eiropas Savienībā

Zemkopības ministrs Armands Krauze piektdien, 4. oktobrī, Moldovas Lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ministrijas rīkotā Lauksaimniecības konferencē un sadarbības veidošanas pasākumā “ES lauksaimniekiem” (EU 4 Farmers) uzrunāja Moldovas lauksaimniecības politikas viedokļu veidotājus, zemniekus, lauku uzņēmējus.

A. Krauze Moldovas lauksaimnieku sabiedrību iepazīstināja ar Latvijas lauksaimnieku ceļu uz iekļaušanos1 Eiropas Savienībā (ES), kā arī pieredzi, 20 gadus esot daļai no ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP).

Konferencē ministrs A. Krauze teica: “Es no sirds aicinu jūs izdarīt izvēli par labu tam, lai pievienotos demokrātisku un attīstītu valstu Eiropas kopienai, ko vieno kopīgās demokrātijas, cilvēktiesību, brīvības, vienlīdzības un tiesiskās kārtības vērtības. Šā gada 1. maijā Latvija atzīmēja 20 gadus kopš dalības Eiropas Savienībā. Ir pagājis pietiekami ilgs laiks, un skaitļi uzskatāmi runā par visas sabiedrības un lauksaimnieku ieguvumiem, esot Eiropas Savienības dalībvalstij.”

Latvijas lauksaimnieciskās produkcijas eksporta vērtība 20 gadu laikā ir pieaugusi 16 reizes, pievienotā vērtība – 3,5 reizes, savukārt mežsaimniecības eksports veido aptuveni 40% no kopējā eksporta apjoma. Lauksaimniecības attīstība bija viens no svarīgākajiem uzdevumiem, stājoties ES. Pašlaik Latvijas lauksaimnieki plaši izmanto modernās tehnoloģijas, strādā pie savu saimniecību ilgtspējīgas attīstības un aktīvi ievieš inovatīvus risinājumus.

Ministrs A. Krauze minēja arī to, ka zemniekiem nereti ir audzis administratīvais slogs, ka joprojām ES dalībvalstīs pastāv nevienlīdzīgi tiešie maksājumi, arī augstās vides prasības ir nopietns pārbaudījums lauksaimnieciskajai ražošanai. Tomēr valsts un lauksaimnieku ieguvumi ievērojami atsver trūkumus, un 76% Latvijas iedzīvotāju atbalsta Latvijas lēmumu pievienoties ES.

Pasākumā “ES lauksaimniekiem” ministrs A. Krauze Moldovas uzņēmējiem detalizētāk stāstīja par Latvijas veiktajām reformām lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā, par KLP pamatprincipiem, finanšu iespējām un daudzajiem atbalsta pasākumiem. Viņš arī deva iespēju Moldovas lauku saimniekiem salīdzināt skaitļus, kas raksturo Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstību 20 gados. Skaitļi nenoliedzami rāda priekšrocības, esot ES sastāvā.

Moldovas Lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības ministrijas rīkotā Lauksaimniecības konference noslēgsies sestdien, 5. oktobrī, ar pasākumu, kurā ES lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis uzrunās Moldovas lauksaimniekus.

1 Konstitucionālais referendums par valsts pievienošanos ES Moldovā notiks 20. oktobrī

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI