DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Notikusi starptautiska konference vēža skrīninga uzlabošanai 

Iepriekšējā nedēļa iezīmē nozīmīgu pavērsienu EUCanScreen projektā vēža skrīninga uzlabošanai visā Eiropā. Tā bija izšķiroša Eiropas Vēža skrīninga kopīgās rīcības (JA EUCanScreen) projektam, kas ir veltīts vēža skrīninga sistēmu stiprināšanai visā Eiropā. Projekta mērķis ir glābt dzīvības, savlaicīgi atklājot vēzi. Pasākums uzsvēra projekta galveno mērķi: samazināt mirstības līmeni no vēža, uzlabojot skrīninga praksi un veicinot sadarbību starp Eiropas valstīm. 

No 2024. gada 24. līdz 27. septembrim Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, Rīgā, vairāk nekā 80 organizācijas un 200 dalībnieku no 28 Eiropas valstīm pulcējās, lai dalītos atziņās un stratēģijās. Projekta koordinatori, kurus vadīja Mārcis Leja no Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (turpmāk tekstā - LU KPMI), veiksmīgi organizēja galvenās sesijas, nodrošinot veiksmīgu nedēļu cīņā pret vēzi. 

Apostolos Vantarakis, viens no galvenajiem projekta vadītājiem, uzsvēra: "Vēzis ir atšķirīgs katrā valstī," norādot uz nepieciešamību pielāgot stratēģijas reģionālajiem kontekstiem. 

Mārcis Leja, LU KPMI direktors, uzsvēra Latvijas lomu: "Mūsu lielākais izaicinājums ir sekmīgi vadīt projektu visā tā īstenošanas periodā un sasniegt projekta mērķus Eiropas mērogā. Taču ar šo projektu vēlamies arī panākt būtisku progresu tieši Latvijā – vēža apkarošanas jomā tuvoties attīstītāko valstu līmenim, jau esošo krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programmu iedzīvināšanu, sagatavoties jaunu, izmaksu ziņā efektīvu un kvalitatīvu plaušu, prostatas un kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanai, attīstīt projekta ietvaros izveidoto apmācības centru infrastruktūru." 

Nedēļas laikā notika vairākas nozīmīgas diskusijas, tostarp par: 

  • Inovāciju lomu vēža skrīningā, kur tika izcelti jauni tehnoloģiju risinājumi, piemēram, mākslīgais intelekts, kas uzlabo agrīnu vēža atklāšanu. 
  • Sadarbību pāri robežām, kur tika apspriests, kā valstis var dalīties ar labāko pieredzi, lai izveidotu spēcīgākas un efektīvākas skrīninga sistēmas. 
  • Datu vākšanu un resursu sadales uzlabošanu, lai nodrošinātu vienlīdzīgāku pieeju vēža skrīningam visā Eiropā. 

Sesijā, kuru vadīja viena no projekta vadītājām - Urška Ivanuš no Ļubļanas (Slovēnija) - uzsvēra: "Mēs īstenosim tādas skrīninga programmas, kas pazeminās mirstības līmeni no vēža." Viņas izteikumi sakrīt ar plašāku pasākuma tēmu, akcentējot nepieciešamību sistemātiski uzlabot vēža skrīningu, lai nodrošinātu labākus rezultātus dažādu valstu iedzīvotājiem. 

Iris Lansdorp-Vogelaar, ERASMUS MC vecākā eksperte un viena no projekta vadītājām, uzsvēra skrīninga regularitātes nozīmi, norādot: "Skrīninga biežums ir cieši saistīts ar nāves gadījumu skaitu no vēža. Jo regulārāk tiek veikts skrīnings, jo lielākas izredzes, ka izdosies glābt cilvēku dzīvības." 

Statistika liecina, ka savlaicīga vēža atklāšana ievērojami palielina izdzīvošanas rādītājus, taču vienlīdzīga pieeja skrīningam joprojām nav ieviesta visā Eiropā. Viens no EUCanScreen mērķiem tādēļ ir nodrošināt precīzāku datu vākšanu, lai uzlabotu resursu sadali un paplašinātu pieeju skrīningam. 

Kā daļu no savas misijas, EUCanScreen pārstāvji turpinās aicināt veselības aprūpes politikas veidotājus un medicīnas organizāciju pārstāvjus atbalstīt šo būtisko darbu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI