DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ilgtspējīgas attīstības komisija akcentē NVO devumu ilgtspējīgā attīstībā

“Nevalstisko organizāciju darbībai ir būtiska loma mūsu valsts ilgtspējīgā attīstībā, tostarp ne tikai lai sasniegtu Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķus, bet arī šaurāk un konkrētāk katrā no jomām,” trešdien, 2.oktobrī, Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē pauda komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Deputāti šodien iepazinās ar nevalstisko organizāciju – biedrību un nodibinājumu – darbību un ieguldījumu ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. 

“Nākamā perioda Latvijas Nacionālā attīstības plāna mugurkaulam ir jābūt ilgtspējīgai rīcībai katrā no izvirzītajiem mērķiem, un nevalstisko organizāciju iesaiste stratēģisko dokumentu izstrādē būs izšķiroša, lai sasniegtu labāku rezultātu,” atzīmēja komisijas priekšsēdētājs. 

Latvijas Platformas attīstības sadarbībai (LAPAS) direktore Inese Vaivare deputātus informēja, ka šajā organizācijā apvienojušās 43 biedrības un nodibinājumi, un to uzmanības lokā ir veselības, izglītības, lauksaimniecības, vides, labas pārvaldības, kopienu attīstības un jauniešiem aktuāli jautājumi, kā arī privātā sektora ilgtspēja. Tāpat organizācija īsteno izglītojošas kampaņas, piemēram, par pārtikas drošību, migrāciju, godīgu nodokļu nomaksu, mežu politiku. 

Nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji atzīmēja, ka darāmā vēl ir daudz, lai, valsts iestādēm un nevalstiskajam sektoram kopīgi sadarbojoties un aktīvi rīkojoties, pasauli, kurā dzīvojam, padarītu drošāku un ilgtspējīgāku. Patlaban ilgtspējas jautājumiem trūkst politiska redzējuma un koordinētas pieejas, nav noteiktas nozaru ilgtspējas politikas un mērķi vai arī tie ir fragmentāri, norādīja NVO pārstāvji. 

Savukārt Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Andrejs Pildegovičs, vērtējot NVO ieguldījumu, deputātiem atzīmēja, ka 2022.gada Latvijas ziņojumā ANO par ilgtspējīgas attīstības ieviešanas progresu tika iekļauts arī NVO sektora kopskats, mērķu ieviešanas novērtējums un rekomendācijas. Latvija turpina ieviest 2015.gadā ANO dalībvalstu apstiprinātos Ilgtspējīgas attīstības mērķus savā attīstības politikā, demonstrējot līdzsvarotu pieeju ekonomiskajai izaugsmei, vides aizsardzībai un sociālajai labklājībai, vienlaikus daloties pieredzē un labās prakses piemēros, lai atbalstītu arī citas valstis ceļā uz ilgtspējīgāku nākotni, sacīja A.Pildegovičs. 

Deputāti NVO pārstāvjus uz sarunu par ilgtspējīgas attīstības jautājumiem aicināja Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļas ietvaros, kas visā Eiropā norisinās no 18.septembra līdz 8.oktobrim. Latvija īsteno 17 Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķus ar savām nozaru politikām, savukārt iedzīvotāji, uzņēmumi un biedrības – atbilstoši savai darbības jomai un iespējām, komisijas sēdē atzīmēja pārstāvji no Valsts kancelejas, kas ir atbildīga par mērķu īstenošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI