DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Rīgā tiekas ES dalībvalstu muitas dienestu mācību jomas eksperti  

Publicitātes foto

No šī gada 1. līdz 3. oktobrim Rīgā tiekas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu muitas administrāciju pārstāvji – Austrumu un dienvidaustrumu sauszemes robežas muitas ekspertu grupas (CELBET 3) dalībnieki, kuri kopīgi strādā, lai pilnveidotu muitas amatpersonu apmācību sistēmu. Seminārā mācību jomas eksperti no Bulgārijas, Grieķijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Somijas un Ungārijas ne vien izvērtē paveikto un dalās labākajā pieredzē, bet arī plāno, kā attīstīt starptautisko sadarbību mācību jomā nākotnē.  

Uzsverot starptautisko mācību pasākumu īstenošanas nozīmīgumu, CELBET 3 vadītājs Andrāšs Barta (András Bartha) atzina, ka tie sniedz iespēju pilnveidot nepieciešamās zināšanas un prasmes efektīvai muitas kontroles nodrošināšanai. Vienlaikus iespēja piedalīties starptautiskās mācībās ir papildu motivācija muitas amatpersonām, kuras strādā robežšķērsošanas vietās uz ES ārējās sauszemes robežas. 

CELBET 3 Mācību komandas dalībnieki, pasniedzēji un mācību kontaktpersonu tīkla pārstāvji seminārā apspriedīs jautājumus, kas saistīti ar muitas dienestu nacionālo apmācību sistēmu attīstību un starptautisko mācību pasākumu īstenošanu. Lai veicinātu specializēto mācību organizēšanu muitas kontroles jomā, ir izveidots Mācību katalogs, kas ir labāko mācību metožu un pielāgoto moduļu apkopojums. Tas palīdz valstu muitas administrācijām plānot un rīkot mācības, piesaistot kā lektorus un praktisko nodarbību vadītājus pieredzējušus atbilstošās jomas profesionāļus no dažādām valstīm. 

Latvija kā mācību jomas ekspertu semināra norises vieta nav izvēlēta nejauši – mūsu valstī darbojas viens no CELBET ekspertīzes centriem. Valsts ieņēmumu dienests (VID) atbalstīja iniciatīvu izveidot CELBET Vilcienu kontroles ekspertīzes centru Daugavpilī. Zinātības centrs tieši kravas vilcienu kontroles jomā ir izveidots, ņemot vērā Latvijas muitas amatpersonu plašo pieredzi un sasniegtos rezultātus, regulāri novēršot cigarešu kontrabandu un citus pārkāpumus. Ar vilcieniem tiek pārvadāts milzīgs apjoms kravu, arī kravas ar tādām precēm, uz kurām attiecas sankcijas, tāpēc dalīšanās zināšanās par kontroles metodēm un izmantojamām tehnoloģijām ir īpaši nozīmīga.  

CELBET darbojas kopumā septiņi ekspertīzes centri, kas apvieno ekspertu zināšanas konkrētā jomā: autotransporta muitas kontroles centrs Somijā, vilcienu muitas kontroles centrs Latvijā, autobusu muitas kontroles un kravu kontroles rentgena iekārtu attēlu analīzes centri Polijā, kinoloģijas jomas un emācību centri Slovākijā un muitas kontroles procesa centrs Ungārijā. Ekspertīzes centri nodrošina starptautiskās apmācības, mācību materiālu izstrādi un koplietošanu, vada ekspertu tīklu, sniedz konsultācijas ar mācību organizēšanu saistītos jautājumos.  

CELBET ir 11 ES dalībvalstu iniciatīva. No 2016. gada CELBET apvieno ekspertus no Somijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Ungārijas, Slovākijas, Horvātijas, Rumānijas, Bulgārijas un Grieķijas. 

Eiropas Komisijas programmas “Muita” ietvaros izveidotā CELBET īsteno daudzveidīgus pasākumus, kas veicina pieredzes apmaiņu, labākās prakses izzināšanu un pārņemšanu, kā arī stiprina sadarbību starp muitas dienestiem.  

Latvija ir aktīva CELBET dalībniece no pašiem pirmsākumiem. Latvijas muitas pārstāvji CELBET darbojas gan kā eksperti, gan arī vada divu komandu darbu – Muitas kontroles komandas vadītāja un Aprīkojuma komandas vadītājs ir VID Muitas pārvaldes amatpersonas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI