DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu par kukuļošanu 

Iekšējās drošības birojs Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai septembra otrajā pusē nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas amatpersonu par kukuļa izspiešanu un pieņemšanu, kā arī pret trim privātpersonām par kukuļdošanu un vienu privātpersonu – par kukuļdošanas atbalstīšanu. 

Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka Valsts policijas amatpersona, veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzības jomā, apturēja motociklu vadītājus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Valsts policijas amatpersona, nespējot noteikt katra motocikla vadītāja braukšanas ātrumu, maldināja viņus par soda piemērošanu. Valsts policijas amatpersona izspieda un pieņēma 2500 eiro kukuli no trim motociklu vadītājiem, lai personas netiktu sodītas likumā noteiktajā kārtībā. Vienlaikus Iekšējās drošības birojs guva pierādījumus tam, ka ceturtais no motociklu vadītājiem atbalstīja kukuļdošanu personu grupā. 

Valsts policijas amatpersonai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. 

Pret Valsts policijas amatpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 320.panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – kukuļa izspiešanu un pieņemšanu. Vienlaikus rosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret trim privātpersonām par Krimināllikuma 323.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, savukārt pret ceturto privātpersonu rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 20.panta ceturtajā  daļā un 323.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu – kukuļdošanas personu grupā atbalstīšanu. 

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā. 

Iekšējās drošības birojs 2024. gada pirmajos astoņos mēnešos kompetences ietvaros ir uzsācis 31 kriminālprocesu par 59 noziedzīgiem nodarījumiem. Astoņos mēnešos prokuratūrai nosūtīti 30 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 54 personām - 34 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem un 20 fiziskām personām - šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāti 59 noziedzīgi nodarījumi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI