DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS diskutēs par iespējamām izmaiņām sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanā 

Šī gada 25.septembrī plkst.11.00 notiks Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tautsaimniecības komitejas sēde, kurā  diskutēs par finansējumu sabiedriskā transporta pakalpojumiem un iespējamām izmaiņām, kā arī skolēnu pārvadājumu, komercpārvadājumu un transporta pēc pieprasījuma nozīmi vienotajā maršrutu tīklā. Tāpat izskatīs varbūtību pašvaldību līdzdalībai sabiedriskā transporta organizācijā un principus maršrutu līdzfinansēšanā. 

Pasākuma video tiešraidi varēs skatīties LPS mājaslapā ŠEIT. 

Valsts kontrole norādījusi, ka transporta nozares vadošās institūcijas – Satiksmes ministrija (SM), Sabiedriskā transporta padome un VSIA Autotransporta direkcija (ATD)- ilgstoši nespēj nodrošināt pasažieru pārvadājumiem nepieciešamo izdevumu salāgošanu ar valsts budžetu. Pastāv bažas, ka nākamgad finansējums sabiedriskā transporta pakalpojumiem varētu būt vēl mazāks, nekā šogad. Pašlaik sabiedriskā transporta pakalpojumiem ar autobusiem izveidojies deficīts 9,8 milj. eiro  apmērā. Vienlaikus SM neplāno pieprasīt papildus līdzekļus, bet tos rast no jau esošā nozarei piešķirtā finansējuma. Tomēr jāņem vērā, ka 2025. gadā budžeta bāze nemainās, līdz ar to nākamgad valsts pasūtījuma apjoms varētu būt vismaz ar 12 milj. eiro  deficītu. 

LPS vairākus gadus ir aicinājusi korekti noteikti finanšu nepieciešamību bāzes budžetā, jo pēc iepirkuma līgumu noslēgšanas gandrīz visās maršrutu tīkla daļās ir iespēja precīzi noteikt ikgadējo paredzamo valsts budžeta finansējuma apjomu, pamatojoties uz iepirkumu rezultātā noslēgtajiem līgumiem un reālajām pakalpojumu izmaksām. 

SM plāno turpmāk sabiedriskā transporta pakalpojumus noteikti nevis pēc noslēgtajiem līgumiem, bet gan atbilstoši kārtējā gadā piešķirtā valsts budžeta iespējām, kas radīs papildus riskus sabiedriskā transporta pieejamībai. Vienlaikus SM vēlas mainīt komercpārvadājumu politiku un piedāvāt jaunu transporta pēc pieprasījuma konceptu, paredzot arī pašvaldību līdzdalību sabiedriskā transporta organizācijā. Par to ir nepieciešama plašāka diskusija. 

Komitejā piedalīsies un par minētajiem jautājumiem runās LPS, SM un  ATD vadība. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI