DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa veselības jomas pasākumos

Veselības ministrs Hosams Abu Meri šonedēļ Ņujorkā piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa veselības jomas pasākumos.  

Ceturtdien, 26. septembrī, ANO galvenajā mītnē notiks augsta līmeņa sanāksme par antimikrobiālās jeb antibiotiku rezistenci (turpmāk – AMR) “Ieguldījumi tagadnē un nākotnes nodrošināšanai: paātrināt daudznozaru globālo, reģionālo un nacionālo rīcību, lai risinātu antimikrobiālās rezistences problēmu”. Sanāksmē plānots vienoties par politisku deklarāciju un kopīgu redzējumu, izmērāmiem mērķiem un uzdevumiem, lai risinātu jautājumu par AMR virzītājspēkiem, avotiem un izaicinājumiem. Plenārsesijas laikā Hosams Abu Meri sacīs uzrunu, kā arī vadīs vienu no paneļdiskusijām. Papildus trešdien, 25. septembrī, Hosams Abu Meri piedalīsies pasākumā par pieejām AMR apkarošanai Eiropas reģionā, ko rīko Zviedrija sadarbībā ar Latviju, Igauniju, Nīderlandi un Pasaules veselības organizāciju. AMR ir baktēriju noturība pret tādiem antimikrobiālajiem līdzekļiem, pret kuriem tās iepriekš bija jutīgas. Antibiotiku pārmērīga vai nepareiza lietošana ir saistāma ar pret antibiotikām noturīgu mikroorganismu parādīšanos un izplatību, padarot ārstēšanu neefektīvu un radot nopietnu risku sabiedrības veselībai. 

Otrdien, 24. septembrī, ASV rīkos pasākumu par sintētiskajām narkotikām. 2023. gadā ASV aicināja valstis pievienoties globālajai koalīcijai, lai pastiprinātu cīņu pret sintētisko narkotiku izplatības draudiem. Vairāk nekā 150 valstis un starptautiskās organizācijas ir apvienojušās, lai mazinātu nelegālo narkotiku lietošanu, novērstu nelegālo sintētisko narkotiku ražošanu un kontrabandu, pārtrauktu nelegālā fentanila un citu sintētisko vielu piegāžu ķēdes, kas ir gan sabiedrības veselības, gan valstu drošības jautājums. Sintētisko vielu izplatības ierobežošanai ārkārtīgi svarīga ir starptautiskā sadarbība, tādēļ Latvija aktīvi piedalās dažādos starptautiskos pasākumos un operatīvajās darba grupās, un ir pievienojusies arī starptautiskajām ziņošanas sistēmām. Latvija pilnveido tiesībsargājošo iestāžu spējas un kapacitāti atklāt un novērst jauno psihoaktīvo vielu kontrabandu. Šobrīd narkotisko/psihotropo vielu nelikumīgas aprites jomā par problēmu atzīstama jauno sintētisko opioīdu izplatība, kuru izņemšana 2023.gadā ir palielinājusies uz pusi. 

Veselības ministram Ņujorkā plānota tikšanās ar Ukrainas veselības ministra vietnieku Serhiju Dubrovu (Serhii Dubrov), lai pārrunātu ar sabiedrības veselību saistītos jautājumus kara apstākļos, Latvijas sniegto palīdzību un atbalstu Ukrainai un problemātiku turpmāk, kā arī vairākas citas divpusējās tikšanās. 

Veselības ministra dalība ANO Ģenerālās Asamblejas augsta līmeņa pasākumos noslēgsies 26. septembrī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI