DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VPR vadīs starptautisku diskusiju par mākslīgā intelekta izmantošanu valsts pārvaldē un atklās impulsus projektu rezultātu ilgtspējai

Foto: www.bsssc.com

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) šogad ir starptautiskās organizācijas “Baltijas Jūras valstu starpreģionālā sadarbība” (BSSSC) ikgadējās konferences līdzorganizators. Konference notiks 19.-20. septembrī Ķīlē, Vācijā.

Konferences ietvaros, ceturtdien, 19. septembrī VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova vadīs darbnīcu par mākslīgā intelekta izmantošanas potenciālu publiskajā sektorā.  Darbnīcas laikā tiks aicināti dalībnieki izzināt un analizēt, kā Baltijas jūras reģions var izmantot tehnoloģiju inovācijas, lai uzlabotu publiskās pārvaldes efektivitāti un darbību.

Savukārt piektdien, 20. septembrī VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne uzstāsies plašā auditorijā, daloties pieredzē par to, kā efektīvi izmantot Interreg programmas finansējumu, lai nodrošinātu projektu rezultātu ilgtspējību arī pēc to īstenošanas. Vidzemes pieredze tiks izcelta darbnīcā, kurā notiks diskusijas par impulsiem, kas sekmē Interreg projektu rezultātu uzturēšanu un izmantošanu ikdienas darbā, tostarp,  kā šos rezultātus efektīvi virzīt politiskajām diskusijām reģionālās attīstības sekmēšanai.

L. Gercāne izcels īpaši veiksmīgi īstenoto pilotprojektu "transports pēc pieprasījuma" Vidzemē, kas guva plašu atsaucību no lietotājiem un parādīja augstu potenciālu tikt iekļautam sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmā kā papildinošs mobilitātes risinājums mazapdzīvotās teritorijās, kur reti kursē vai vispār nekursē sabiedriskais transports.

Iniciatīva Vidzemē tika attīstīta laika posmā no 2017.-2020. gadam, īstenojot Interreg Baltijas jūras reģiona programmas finansētu starptautisku sadarbības projektu Mamba.

Jāpiebilst, ka Vidzemes plānošanas reģions  jau vairākus gadus aktīvi darbojas BSSSC tīklojumā  - kopš 2019. gada ir organizācijas valdes biedrs,  bet kopš 2022. gada janvāra koordinē arī Baltijas jūras reģiona Inovāciju pārneses darba grupu.

BSSSC ir starptautiska organizācija, kas izveidota 1993. gadā Norvēģijā, lai pārstāvētu Baltijas jūras reģiona valstu reģionālo pašvaldību intereses. Organizācijas dalībnieki ir valsts pārvaldes iestādes no reģioniem Vācijā, Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Polijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BSSSC galvenais uzdevums ir stiprināt reģionālo sadarbību, veicināt politikas veidošanu un aizstāvēt dalībvalstu intereses Eiropas Savienībā un citās starptautiskās institūcijās un forumos.  

BSSSC mērķi ietver atbalstu ES Baltijas jūras reģiona stratēģijai (EUSBSR), inovāciju un ilgtspējīgas attīstības veicināšanu, kā arī pārrobežu sadarbības stimulēšanu. Organizācija strādā dažādās jomās, tostarp pie jautājumiem, kas skar vides aizsardzību, viedo specializāciju un reģionālās identitātes veidošanu. Viena no galvenajām aktivitātēm ir ikgadējas konferences organizēšana, kas kalpo kā platforma politiskajām diskusijām, stratēģisko virzienu noteikšanai un sadarbības tīklu veidošanai starp Baltijas jūras reģiona galvenajiem dalībniekiem.

Arī šogad, konferences laikā tiks stiprināta ikgadējā BSSSC rezolūcija, kurā īpašs uzsvars likts uz drošības un demokrātijas jautājumiem. Tajā aicinās  turpināt ES Kohēzijas politiku un atbalstīt Ukrainas atjaunošanu. Rezolūcijā pausta arī nepieciešamība nodrošināt jauniešu iesaisti politikas veidošanā un veicināt mākslīgā intelekta plašāku izmantošanu publiskajā sektorā, kā arī paātrināt zaļās enerģijas tehnoloģiju ieviešanu, īpaši koncentrējoties uz transporta sektora attīstību.

Plašāka informācija par konferenci šeit

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI