DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VPR un VARAM pārrunās reģionālās politikas prioritātes un pašvaldību izaicinājumus

2024. gada 20. septembrī Cēsīs notiks Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde, kurā aicināta piedalīties Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Sēdē tiks apspriesti vairāki būtiski jautājumi, kas saistīti ar reģionālās politikas prioritāšu īstenošanu un pašvaldību ikdienas darbu. Sarunās īpaša uzmanība tiks pievērsta nepieciešamībai piesaistīt papildu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu  uzņēmējdarbības un infrastruktūras attīstībai Vidzemes reģiona pašvaldībās.

VPR atzinīgi vērtē iespēju piesaistīt ERAF finansējumu pašvaldību projektu īstenošanai.

Šī gada sākumā VPR Attīstības padome vienojās par Vidzemē prioritāri attīstāmajiem reģionālās nozīmes projektiem SAM 5.1.1.1. "Infrastruktūra uzņēmējdarbības atbalstam" 1. kārtas ietvaros.

Papildus pašvaldības strādāja arī pie citu projektu ideju attīstīšanas un Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai izvērtēšanai kopumā tika iesniegti gandrīz 20 projektu pieteikumi.

Visi projektu pieteikumi tiek gatavoti atbilstoši ES Kohēzijas programmas 2021-2027. gadam specifiskajiem atbalsta pasākumu SAM 5.1.1.1. "Infrastruktūra uzņēmējdarbības atbalstam" un SAM 6.1.1.3. “Atbalsts uzņēmējdarbībai nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstībai, veicinot pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku” ieviešanas nosacījumiem.

Šo projektu mērķis ir radīt jaunas darba vietas, paplašināt esošo uzņēmumu darbību un vienlaikus veicināt pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku.

Tomēr pašvaldību vadītāji norāda, ka ir izstrādātas krietni vairāk augstas gatavības projektu idejas uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstībai, kuras varētu tūlītēji realizēt, ja vien būtu pieejams papildu finansējums. Tāpēc arī par šo plānotas sarunas ar VARAM ministri, lai kopīgi meklētu risinājumu, kā piesaistīt papildus finansējumu šādu projekta ideju realizācijai. Tostarp diskusijas ietvaros VPR Attīstības padome vēlas aktualizēt jautājumu par ES fondu apguvi citos reģionos un vēlētos noskaidrot vai iespējama savstarpējā finanšu pārdale, kas ļautu realizēt vēl kādus augstas gatavības projektus Vidzemē.

Sēdē plānots pievērsties arī Reģionālās politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam ieviešanas gaitai.  VPR pārstāvji vēlas pārrunāt dokumentā definēto mērķu un aktivitāšu īstenošanas progresu un kādu iespējamo plānošanas reģionu ieguldījumu mērķu izpildei ministrija sagaida.

Vidzemei pastiprināta interese ir par dokumentā iekļauto ieceri veidot reģionālo inovācijas un zināšanu platformu, lai stiprinātu reģionu inovāciju potenciālu, kā arī reģionāla mēroga inovatīva mobilitātes risinājuma -  transporta pēc pieprasījuma – ieviešanas iespējas, kas ne tikai uzlabotu mobilitātes pakalpojumu efektivitāti, bet kam īpaša nozīme piešķirama tieši Latvijas pierobežas teritorijās, lai veicinātu brīvu iedzīvotāju mobilitāti un reģionu apdzīvotību.

Papildus tam, Attīstības padome ar ministri pārrunās vairākus aktuālus problēmjautājumus, ar kuriem pašvaldības saskaras ikdienā. Vidzemes pašvaldību pārstāvji vēlētos pārrunāt saspringto budžeta situāciju, kas arvien vairāk ierobežo to iespējas sniegt kvalitatīvus pašvaldību pakalpojumus iedzīvotājiem.

Tāpat pašvaldības norāda uz ievērojamu birokrātisko slogu, kas kavē projektu realizēšanu. Daudzās nesamērīgās prasības, kas ikdienā tiek izvirzītas no kontrolējošo iestāžu puses, ievērojami apgrūtina ikdienas darbu un rada savstarpējas neuzticēšanās atmosfēru. Tiks apspriesta arī nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana un deleģējuma līgumu interpretācijas problēmas, kas rada neskaidrības pašvaldību kapitālsabiedrībās.

Visi šie jautājumi iekļauti sēdes dienaskārtībā ar mērķi noskaidrot ministrijas redzējumu par to, kā turpmāk tiks stiprināti Latvijas reģioni un kā uzlabot sadarbību starp pašvaldībām un valsti, lai veicinātu līdzsvarotu reģionālo attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI