DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Konference “Kultūras mantojums un drošība” pulcēs politikas plānotājus un jomas profesionāļus

Atzīmējot UNESCO Konvencijas par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā 70. gadadienu, Latvijā 14. oktobrī norisināsies starptautiska konference politikas plānotājiem un kultūras mantojuma profesionāļiem “Kultūras mantojums un drošība”.

UNESCO Konvencijas par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā mērķis ir stiprināt mieru, veicinot kultūru daudzveidību un savstarpēju cieņu valstu starpā. 1954. gadā Hāgā pieņemtā Konvencija ir pirmais starptautiskais tiesiskais regulējums, kas pilnībā veltīts kustamā un nekustamā mantojuma aizsardzībai. Konvencija un tās divi Protokoli nosaka pamatprincipus un rīcību mantojuma aizsardzībai bruņotu konfliktu gadījumā.

Konference Latvijas un ārvalstu politikas plānotājiem, kultūras un kultūras mantojuma speciālistiem iecerēta ar mērķi radīt un stiprināt izpratni par kultūras mantojuma vērtību sabiedrībai, kā arī veicināt kultūras un aizsardzības nozares sadarbību kultūras vērtību glābšanai un saglabāšanai krīzes situācijās. Konferencē, kurā piedalīsies jomas eksperti no ANO, Bosnijas, Igaunijas, Francijas, Kanādas, Latvijas, Nīderlandes, tostarp UNESCO 1954. gada Hāgas konvencijas un tās divu protokolu (1954 un 1999) sekretāre Krista Pikata (Krista Pikkat), izskanēs tēmas par mantojuma aizsardzības nozīmi miera uzturēšanā, mantojuma objektu uzraudzību, mantojuma aizsardzību un vietējām kopienām.

Konferences izskaņā norisināsies diskusija, kurā piedalīsies Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Kultūras ministrijas, Aizsardzības ministrijas pārstāvji, lai kopīgi spriestu par Latvijas situāciju kultūras mantojuma un tā aizsardzības jomā.

Konferenci rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Republikas Saeima, Kultūras ministrija, Aizsardzības ministrija sadarbībā ar ICOMOS Latvija, Francijas institūtu Latvijā, Kanādas vēstniecību Latvijā un Nīderlandes Karalistes vēstniecību Latvijā. Konference norisināsies Latvijas Republikas Saeimā.

Konference ir viens no UNESCO nedēļas 2024 Latvijā “Kultūra ir drošība” tematiskajiem pasākumiem, kuru ikviens interesents varēs vērot tiešraidē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI