DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Metu konkursā Latvijas ekspozīcijai Venēcijas biennāles 19. starptautiskajā arhitektūras izstādē saņemti 10 pieteikumi

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 19. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2025. gadā saņemti 10 metu piedāvājumi.

Visi iesniegtie meti tehniski atbilst metu konkursa nolikuma prasībām, un žūrijas komisija ir jau uzsākusi darbu pie to izvērtēšanas. 

Kā iepriekš ziņots, KM š.g. 15.jūlijā izsludināja metu konkursu, kurā tika aicināti piedalīties Latvijā vai ārvalstīs praktizējoši arhitekti, dizaineri, mākslinieki, kuratori, radošas starpdisciplināras komandas, kas ir juridiskas vai fiziskas personas vai personu apvienības. Pieteikumu iesniegšanas termiņš bija š.g. 16.septembris.

Konkursa mērķis ir izvēlēties augstvērtīgāko ekspozīcijas koncepciju un dizaina risinājumu, kas nākamgad pārstāvēs Latviju Venēcijas biennāles 19.starptautiskajā arhitektūras izstādē.

Metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un īstenošanu tiks noteikti trīs vietu ieguvēji, no kuriem augstākās vietas ieguvējs tiks uzaicināts uz sarunu procedūru, lai noslēgtu iepirkuma līgumu. Latvijas ekspozīciju ir paredzēts īstenot Venēcijā vēsturiskajās Arsenāla Artigleria telpās.

Kopējā iepirkuma līgumcena par Latvijas paviljona realizāciju nevar pārsniegt 90 000,00 eiro (bez PVN). Papildu projekta īstenošanas izmaksām KM sedz arī telpu nomas izdevumus Arsenālā, paredzot tam atsevišķu finansējumu.

Metu konkursa godalgu fonds ir 4 000 eiro (neieskaitot PVN): metu konkursa 1.vietas ieguvējs saņems 2 000 eiro, savukārt 2. un 3.vietas ieguvēji katrs – 1 000 eiro.

Konkursa žūrijas komisija: tās priekšsēdētājs, Nacionālās arhitektūras padomes priekšsēdētājs, arhitektu biroja „Didrihsons arhitekti” vadītājs Gatis Didrihsons, priekšsēdētāja vietniece, Latvijas Mākslas akadēmijas Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta pētniece Dina Suhanova; žūrijas komisijas locekļi: arhitektu biroja „Arhitekta J.Pogas birojs” vadītājs, Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Poga, SIA "Rīgas nami" Attīstības un būvniecības projektu vadības departamenta vadītāja, arhitektūras kritiķe, kuratore Ieva Zībārte, māksliniece, scenogrāfe, Latvijas ekspozīcijas Venēcijas biennāles 56. starptautiskajā mākslas izstādē īstenotāja Katrīna Neiburga.

Venēcijas arhitektūras biennāle ir viena no nozīmīgākajām arhitektūras izstādēm Eiropā un pasaulē, tā notiek reizi katros 2 gados. Venēcijas biennāles 19. starptautiskās arhitektūras izstādes norises laiks ir no 2025. gada 10. maija līdz 2025. gada 23. novembrim (pirms atklāšanas dienas – 2025. gada 8. un 9. maijā). Plašāka informācija par 2025. gada Venēcijas arhitektūras biennāli tīmekļvietnē ‒ https://www.labiennale.org/en/architecture/2025

Latvija ar nacionālo paviljonu nākamgad jau vienpadsmito reizi būs pārstāvēta Venēcijas arhitektūras biennālē; šajā starptautiskajā forumā tā piedalās kopš 2002. gada.

2023. gadā Venēcijas biennāles 18. starptautiskā arhitektūras biennālē Latvijas paviljonu “T/C Latvija” īstenoja arhitektu biroja “DEI ARH” radošā komanda. Latvijas paviljons guva plašu pozitīvu rezonansi starptautiskajos medijos - vairāki mediji to ierindoja starp 10 labākajiem biennāles paviljoniem. Kopumā Venēcijas biennāles 18. starptautisko arhitektūras izstādi apmeklēja vairāk nekā 285 000 skatītāju un tajā piedalījās pārstāvji no 64 dalībvalstīm visā pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI