SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
6
2
6
2

Ievieš maksu par elektrības pieslēgumu

Stājas spēkā 01.08.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1. augusta par elektrības pieslēgumu būs jāmaksā arī tad, ja elektroenerģiju mājsaimniecība nemaz nepatērē.

FOTO: Freeimages

No 1. augusta stājas spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie akciju sabiedrības "Sadales tīkls" (ST) sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas paredz, ka konkrēta summa par elektroenerģijas pieslēguma nodrošināšanu būs jāmaksā arī tām mājsaimniecībām, kas elektrību vispār nepatērē. Izmaiņas rēķinos, kurus saņemsim no elektrības tirgotājiem, ieraudzīsim septembrī.

SPRK apstiprinātais jaunais AS "Sadales tīkls" sadales pakalpojumu tarifs paredz, ka no šā gada 1. augusta visiem lietotājiem tiks piemērots divdaļīgs tarifs. Par elektroenerģijas piegādi būs jāmaksā sadales maksas mainīgā daļa – 0,04408 eiro par kilovatstundu (kWh), bet otra daļa būs fiksēta jeb maksa par pieslēguma nodrošināšanu, kuras lielums būs atkarīgs no pieslēguma veida.

Fiksētā komponente – 1,24 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN)) jeb 1,50 eiro (ar PVN) – tiks piemērota ikvienai mājsaimniecībai ar vienas fāzes pieslēgumu, neatkarīgi no tā, vai elektroenerģiju tā patērē vai nepatērē. Klientiem, kuru mājsaimniecībās ir trīs fāžu pieslēgums, tiks piemērota fiksēta maksa par vienu jaudas vienību – ampēru (A), kas mainīsies atkarībā no pieslēguma jaudas. Pieslēgumam ar 16 A elektrības pieslēguma nodrošināšanas maksa būs 3,87 eiro (ar PVN), bet ar 20 A – 4,84 eiro mēnesī (ar PVN).

Mājsaimniecības ar vienas fāzes pieslēgumu ir lielākā ST klientu daļa – 74% no kopējā pieslēgumu skaita, un kopumā to skaits ir 760 000.

Mājsaimniecības ar trīs fāžu pieslēgumu veido 26% jeb 269 000 mājsaimniecību. Trīsfāžu pieslēgumi ar jaudu līdz 16A (apmēri) ir 5% mājsaimniecību, 20A (no 17A līdz 20A) ir 10% mājsaimniecību, 32A (no 21A līdz 32A) ir 9% pieslēgumu, bet ar jaudu 40A (no 33A un vairāk) un vairāk ir 2% mājsaimniecību.

Lai turpinātu 2015. gadā valsts ieviesto elektroenerģijas pieejamības atbalstu aizsargātajiem lietotājiem, 12. jūlijā valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta 2015. gada 1. decembra noteikumos Nr. 681 "Kārtība, kādā tiek nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu".

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar 1. invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašu vajadzībām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI