SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
15. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis

Maznodrošinātiem arī turpmāk kompensēs elektrības izmaksas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašlaik sociāli aizsargātā lietotāja pakalpojumam elektroenerģijas apmaksai ir pieteikušies aptuveni 47% no maznodrošināto skaita.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Tā kā 1. augustā stāsies spēkā jaunie akciju sabiedrības “Sadales tīkls” līdzsvarotie tarifi, kas paredz fiksētu maksu par pieslēguma nodrošināšanu neatkarīgi no elektroenerģijas patēriņa apjoma, sociāli aizsargātiem lietotājiem arī turpmāk paredzēts valsts atbalsts. Tā plānots mazināt jauno tarifu iespējamo negatīvo ietekmi uz elektroenerģijas gala izmaksām.
īsumā
  • Mērķis ir nodrošināt elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu pieauguma ietekmes mazināšanu uz aizsargātajiem lietotājiem, nosakot kompensēšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu.
  • Aizsargāto lietotāju atbalstam šogad paredzēts valsts budžeta finansējums 3 500 000 eiro, 2017. un 2018. gadā ik gadu – 5 639 666 eiro.
  • Pašlaik aizsargātā lietotāja pakalpojumam ir pieteikušies aptuveni 47% no iespējamo aizsargāto lietotāju skaita.
  • Noteikumu projekts skar tikai AS "Sadales tīkls" sadales sistēmas operatorus un to lietotājus.

Lai turpinātu 2015. gadā valsts ieviesto elektroenerģijas pieejamības atbalstu aizsargātajiem lietotājiem, šī gada 12. jūlija sēdē valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta (MK) 2015. gada 1. decembra noteikumos Nr. 681 "Kārtība, kādā tiek nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu".

Noteikumu mērķis ir izpildīt Elektroenerģijas tirgus likumā doto deleģējumu un nodrošināt elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu pieauguma ietekmes mazināšanu uz aizsargātajiem lietotājiem, nosakot kompensēšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību ne tikai par elektroenerģijas, bet arī par sadales sistēmas komponenti.

"Elektroenerģijas pakalpojuma pieejamība ir viens no būtiskiem valsts atbalsta mehānismiem tai sabiedrības daļai, kam tas nepieciešams visvairāk. Ar šiem MK noteikumu grozījumiem varam nodrošināt to, ka sadales tarifu līdzsvarošana aizsargātos lietotājus neietekmēs. Tā kā ievērojamai daļai šo lietotāju ir mazs elektroenerģijas patēriņš, jauna izmaksu sadaļa par pieslēgumu kopējo rēķinu varētu palielināt – valsts atbalsts to kompensēs, un tas nozīmē, ka aizsargātajiem lietotājiem nekādas izmaiņas elektrības rēķinā nav sagaidāmas," pauž Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Aizsargāto lietotāju atbalstam (pieslēgumiem, sistēmas tarifa atbalstam, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN)) šogad paredzēts valsts budžeta finansējums 3 500 000 eiro, 2017. un 2018. gadā ik gadu – 5 639 666 eiro.

Kompensēs arī sadales sistēmas pakalpojumu maksu

2016. gada 19. maija grozījumi "Elektroenerģijas tirgus likumā", kas stājās spēkā 22. jūnijā, paredz iespēju aizsargātajam lietotājam saņemt kompensāciju arī par sadales sistēmas pakalpojuma maksu.

Kopš 2015. gada, kad līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu elektroenerģija vairs netiek subsidēta visām mājsaimniecībām Latvijā, ir būtiski nodrošināt elektrības pieejamību mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, uzsver Ekonomikas ministrija. Lai mazinātu elektroenerģijas izmaksu pieauguma negatīvo ietekmi sociāli neaizsargātākajai sabiedrības daļai jeb aizsargātajiem lietotājiem, jau tad tika noteikts, ka šai grupai izmaksas par noteiktu elektroenerģijas daudzumu tiks saglabātas iepriekšējā - "starta tarifa" - līmenī.

Pašlaik  aizsargātā lietotāja pakalpojumam ir pieteikušies aptuveni 47% jeb 80 414 no kopumā 169 294 iespējamiem aizsargātajiem lietotājiem.

Tarifu izmaiņas tikai "Sadales tīklam"

Šobrīd Latvijā ar elektroenerģijas sadali nodarbojas 11 sadales sistēmas operatori, tajā skaitā AS "Sadales tīkls", kurš nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu, aptverot ar pakalpojumu 99% no valsts teritorijas, rakstīts MK noteikumu projekta anotācijā. Tādējādi lielākā daļa aizsargāto lietotāju (aptuveni 99,85%) izmanto AS "Sadales tīkls" pakalpojumus.

Ņemot vērā, ka tarifu izmaiņas no 2016. gada 1. augusta tika apstiprinātas tikai AS "Sadales tīkls", bet pārējie operatori nav vērsušies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) un tuvākajā laikā  neplāno nākt ar ierosinājumiem pārskatīt to sadales tarifu plānus, noteikumi paredz sadales maksas pieauguma kompensāciju tikai tiem aizsargātajiem lietotājiem, kuri pieslēgti AS "Sadales tīkls". Līdz ar to noteikumu projekts neskars citus sadales sistēmas operatorus un to lietotājus.

Abonēšanas maksa, sākot no 1,5 eiro

Kopš 2011. gada 1. aprīļa AS "Sadales tīkls" sadales sistēmas pakalpojuma tarifs ir 0,05640 eiro par kilovatstundu (kWh). Savukārt SPRK apstiprinātais jaunais  AS "Sadales tīkls" sadales pakalpojumu tarifs paredz, ka no šā gada 1. augusta par elektroenerģijas piegādi būs jāmaksā  sadales maksas mainīgā daļa - 0,04408 eiro/kWh un  fiksētā daļa jeb maksa par pieslēguma nodrošināšanu, kuras lielums būs atkarīgs no pieslēguma veida. No 2016. gada 1. augusta vienas kilovatstundas piegāde būs par 0,01232 eiro/kWh lētāka nekā tagad.

"Tā kā ievērojamai daļai šo lietotāju ir mazs elektroenerģijas patēriņš, jauna izmaksu sadaļa par pieslēgumu varētu palielināt kopējo rēķinu."

Fiksētā komponente – 1,24 eiro (bez PVN) jeb 1,50 eiro (ar PVN) - tiks piemērota ikvienai mājsaimniecībai ar vienas fāzes pieslēgumu, neatkarīgi no tā, vai elektroenerģiju tā patērē vai nepatērē. Klientiem, kuru mājsaimniecībās ir trīs fāžu pieslēgums, tiks piemērota fiksēta maksa par vienu jaudas vienību – ampēru (A), kas mainīsies atkarībā no pieslēguma jaudas. Pieslēgumam ar 16 A elektrības pieslēguma nodrošināšanas maksa būs 3,87 eiro (ar PVN), bet ar 20 A – 4,84 eiro mēnesī (ar PVN).

Pirmos rēķinus saņems septembrī

Pirmos rēķinus ar jauno tarifu aprēķinu iedzīvotāji saņems septembra sākumā. Pēc AS "Sadales tīkls" aprēķiniem, līdzsvarotie sadales tarifi lielākajai daļai mājsaimniecību par 22% samazinās elektroenerģijas piegādes maksu, savukārt aptuveni 700 000 mājsaimniecību tarifu izmaiņas elektrības gala rēķinu būtiski neietekmēs.

SPRK AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu līdzsvarošanas projektu apstiprināja šogad 5. maijā.

Kas ir aizsargātie lietotāji?

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar 1. invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašu vajadzībām.

Atgādinām, ka, lai saņemtu aizsargātā lietotāja pakalpojumu, personai, kura atbilst aizsargātā lietotāja kritērijiem, vai tās pārstāvim jāpiesakās:

  • pašvaldībā, ja persona atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam;
  • pie aizsargātā pakalpojuma sniedzēja (šobrīd AS "Latvenergo"), ja persona atbilst daudzbērnu ģimenes vai ģimenes ar bērnu invalīdu, vai personas ar 1. grupas invaliditāti statusam.

Pieteikties pie AS "Latvenergo" var elektroniski klientu apkalpošanas portālā ("Elektrum.lv") vai klātienē klientu apkalpošanas centrā. Plašāka informācija pieejama šeit.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam akciju sabiedrība "Latvenergo" vienīgā no visiem elektrības tirgotājiem šogad Latvijā veic arī sociālo funkciju, noteiktu daudzumu elektroenerģijas konkrētām sociālām grupām piegādājot par zemāku cenu. Kurš tirgotājs to darīs nākamos gadus, tiks izlemts konkursā.

Atbalsts sniedz iespēju katru mēnesi pirmās 100 (personām ar 1. grupas invaliditāti, ģimenēm ar bērnu invalīdu vai trūcīgām un maznodrošinātām personām) vai 300 (daudzbērnu ģimenēm) mēnesī patērētās kilovatstundas apmaksāt par zemāku cenu. 2016. gadā šo cenu veido elektroenerģijas cena 0,0131 eiro/kWh un attiecīgajā norēķinu periodā spēkā esošais tarifs par sistēmas pakalpojumiem (tas atrodams ST mājaslapā un arī klientu rēķinos), obligātā iepirkuma komponentes un PVN.

1. grupas invalīdi un ģimenes ar bērnu invalīdu atbalstu saņems no mēneša, kurā iesniegts pieteikums atbalsta saņemšanai, neatkarīgi no pieteikšanās datuma. Savukārt daudzbērnu ģimenēm, kuras vēlas saņemt atbalstu no mēneša 1. datuma, pieteikums ir jāiesniedz līdz attiecīgā mēneša 19. datumam. Ja atbalsta saņemšanai pieteiksieties pēc 19. datuma, tad atbalsts tiks piešķirts no nākamā mēneša 1. datuma. Piešķirtais atbalsts būs spēkā līdz 2016. gada beigām.

Svarīgi 

Atbalsts tiek attiecināts uz līgumu, kas ir noslēgts par kādu no "Elektrum" produktiem.

Līgumam nav obligāti jābūt noslēgtam uz aizsargātā lietotāja vārda: atbalstu var saņemt arī norēķiniem par elektrību, ko patērē īrētā mājoklī, vai ja par elektrību norēķinās ar namu apsaimniekotāju.

Vienlaikus ir iespējams saņemt tikai vienu atbalsta veidu. Piemēram, daudzbērnu ģimene ar trūcīgās ģimenes statusu var saņemt tikai atbalstu, kas ir paredzēts daudzbērnu ģimenēm, bet nevar vienlaicīgi saņemt atbalstu trūcīgām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI