DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ieguldījumi energoefektivitātē profesionālās izglītības iestādēs nodrošinās efektīvāku resursu izmantošanu

Energoefektivitātes palielināšanai un klimatneitrālu risinājumu ieviešanai būs pieejamas Eiropas Savienības (ES) fondu investīcijas vairāk nekā 19,14 miljonu eiro apmērā 23 Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pakļautībā esošajās profesionālās izglītības iestādēs. To paredz šodien, 17.septembrī valdībā apstiprinātie noteikumi.

“ES fondu investīcijas kļūst par vērtīgu ieguldījumu, lai turpinātu veidot ērtu un mūsdienīgu mācību vidi tehnikumos, profesionālās vidusskolās un koledžās. Ilgtspējīgi ieguldījumi energoefektīvas un klimatneitrālas vides attīstībā, tālredzīgā infrastruktūrā rada iespējas ne tikai saudzīgi izturēties pret vidi, bet arī ļaus ietaupīt izdevumus infrastruktūras uzturēšanai,” uzsver izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Ieguldījumu mērķis ir ieviest viedu energovadības un videi draudzīgu ilgtermiņa apsaimniekošanas risinājumu enerģijas taupīšanai vai ieguvei no atjaunīgiem energoresursiem profesionālās izglītības iestādēs, videi draudzīgai videi izglītības iestādēs, prioritāri atbalstot darbības, kurās plānots sasniegt primārās enerģijas ietaupījumu ne mazāk kā 30 % apmērā.

Īstenojot ieguldījumus energoefektīvākos risinājumos, paredzams tiešs finanšu ietaupījums no primārās enerģijas patēriņa izmaksām līdz pat 30%. Ieviešot arī vienotas energopārvaldības sistēmas un tai nepieciešamos instrumentus enerģijas patēriņa mērķtiecīgai vadībai, kopējais ietaupījums visās 23 IZM profesionālās izglītības iestādēs potenciāli veidos teju 900 tūkstošus eiro gadā.

Tāpat ieguldījumi palielinās profesionālās izglītības iestāžu mācību un koplietošanas infrastruktūras ilgtspēju, uzlabos mācību vides kvalitāti, tostarp iekštelpu mikroklimatu un gaisa kvalitāti, tajā skaitā ārtelpu kvalitāti. Ieguldījumi ļaus samazināt arī vides piesārņojumu, veicinot videi draudzīgas politikas - enerģijas patēriņu, atkritumu apsaimniekošanu, ūdens apriti, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, videi draudzīgu paradumu, ietekmes uz klimatu samazināšanu īstenošanu visās profesionālās izglītības iestādēs.

Ieguldījumi ļaus veicināt arī vides un ilgtspējības aspektu ietveršanu pēc iespējas visos profesionālās izglītības iestāžu mācību moduļos un procesos, dalību vides projektos un vides un ilgtspējas aspektu ievērošanu iespējami plašākā profesionālās izglītības programmu klāstā ne tikai enerģētikā un būvniecībā.

Pasākumam veiktā izmaksu un ieguvumu analīze liecina, ka plānotie ieguldījumi un sabiedrības sociālekonomiskie ieguvumi ir teju piecas reizes lielāki nekā ieguldījumi.

Plānots, ka šie ieguldījumi tiks organizēti koordinēti un vienoti, lai visās IZM profesionālās izglītības iestādēs ieviestu vienotu energopārvaldības sistēmu, kas sniedz iespēju racionālāk izmantot pieejamos valsts finanšu resursus.

Ministru kabineta noteikumi “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Energoefektivitātes veicināšana un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana” 2.1.1.5. pasākuma “Klimata neitrāli risinājumi profesionālās izglītības iestāžu un koledžu izglītības programmās, vidē un infrastruktūrā” īstenošanas noteikumi” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI