DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde piedalās Moldovas Partnerības platformas konferencē

FOTO: Moldovas valdība

Būtiskākie Moldovas izaicinājumi, starptautiskās sabiedrības atbalsta koordinācija un nepieciešamās reformas, lai turpinātu Moldovas integrāciju ES – nozīmīgākie pārrunātie jautājumi Moldovas Partnerības platformas ministru konferencē, kurā no Latvijas piedalījās Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde. Moldovas Partnerības platformas konference 2024. gada 17. septembrī notiek tās galvaspilsētā Kišiņevā.

D. Melbārde konferences dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas sniegto atbalstu Moldovai – gan divpusēju atbalstu, gan arī daudzpusējas aktivitātes un projektus. Piemēram, Latvija turpina sniegt atbalstu Moldovai caur divpusējiem sadarbības projektiem un maksājumiem starptautiskos un Moldovas fondos, tostarp 2023. gadā 50 000 eiro novirzīti, lai stiprinātu Moldovas enerģētisko neatkarību. Daudzpusējos formātos Latvija konsekventi atbalsta Moldovas noturības stiprināšanu ar ES instrumentu palīdzību, izmantojot Eiropas Miera mehānismu, ES partnerības misiju valstī, kā arī sankcijas pret personām, kuras destabilizē politisko situāciju Moldovā.

Konferencē D. Melbārde uzsvēra, ka ES nav tikai politisks process un mērķis – ikvienai kandidātvalstij ir jāizpilda konkrētas prasības un praktiski soļi, lai tā atbilstu vienotajām ES normām un likumiem.

20. oktobrī Moldovā notiks konstitucionālais referendums par valsts pievienošanos ES.

  • Moldova tāpat kā Ukraina kopš 2022. gada ir ES kandidātvalsts.
  • ES dalībvalstis 2023. gada beigās pieņēma lēmumu uzsākt iestāšanās sarunas ar abām valstīm.
  • 2024. gada 25. jūnijā Luksemburgā starpvaldību konferenci oficiāli tika atklātas iestāšanās ES sarunas, uzsākot praktisko darbu, lai pārņemtu ES tiesību aktu kopumu.

Par Moldovas Partnerības platformu

Moldovas Partnerības platforma izveidota 2022. gadā pēc Rumānijas, Vācijas un Francijas iniciatīvas, lai mobilizētu un koordinētu starptautiskās sabiedrības politisko, tehnisko un finansiālo atbalstu Moldovas Republikai. Tā kopš Krievijas agresijas kara uzsākšanas Ukrainā saskaras ar būtiskiem sociālekonomiskajiem un drošības izaicinājumiem.

Plašāka informācija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI