DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Aktualizēts Turaidas muzejrezervāta publisko maksas pakalpojumu cenrādis

Ministru kabinets 17. septembra sēdē izskatīja un apstiprināja Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa – Turaidas muzejrezervāta (TMR) un Kultūras ministrijas izstrādāto TMR publisko maksas pakalpojumu cenrādi.* Tajā aktualizēts muzeja sniegto pakalpojumu klāsts un cenas, papildinot cenrādi ar jauniem pakalpojumiem un svītrojot neaktuālos.

TMR piedāvājums regulāri tiek pilnveidots, lai sniegtu apmeklētājiem iespēju pilnvērtīgi pavadīt muzejā visu dienu. Pēdējo 10 gadu laikā ir izveidotas astoņas jaunas ekspozīcijas, pilnveidotas un modernizētas esošās ekspozīcijas, sakopta muzeja teritorijā esošā “Turaidas Mežaparka” 4 ha platība, atjaunota parkveida ainava un astoņu vēsturisko dīķu kaskāde, izveidoti celiņi, uzstādīti soliņi, kā arī izveidots informatīvais stends un mobilais audiogids. Palielinoties muzeja piedāvāto pakalpojumu klāstam, pieaug ar to nodrošināšanu saistīto resursu apjoms.

Muzeja lietošanā ir teritorija ar kopējo platību 57,82 ha platībā un 38 ēkas – valsts aizsargājamie kultūras pieminekļi, kā arī daudzveidīgs dabas un ainaviskais mantojums: parkveida ainava, dabiskie zālāji, meža teritorija, 26 muižas dīķi un apstādījumi u.c. vērtības. Muzejs veic valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu un infrastruktūras atjaunošanu, restaurējot un konservējot minētās ēkas, uzturot kultūrvidi visā tās daudzveidībā.

Muzeja publisko maksas pakalpojumu izcenojumi būtiski nav mainīti kopš 2013 .gada, taču laika gaitā ir pieauguši izdevumi, kas saistīti ar apmeklētāju apkalpošanu un infrastruktūras uzlabošanu, un palielinājušās pakalpojumu tiešās un netiešās izmaksas, kas veido muzeja publisko maksas pakalpojumu izcenojumus, kā arī ir mainījies muzeja sniegto pakalpojumu klāsts, tādēļ bija nepieciešams aktualizēt cenrādi.

Aktualizējot cenrādi, TMR pakalpojumu cenas salāgotas ar šī brīža faktiskajām ar pakalpojuma sniegšanu saistītajām izmaksām, ņemot vērā pēdējo gadu laikā vērojamo būtisko cenu pieaugumu elektroenerģijai, degvielai, citām precēm un pakalpojumiem, kā arī atlīdzības apmēra pieaugumu. Piemēram, kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes Inflācijas kalkulatora dati, kopējās patēriņa cenu pārmaiņas š.g. aprīlī, salīdzinot ar 2018.gada aprīli, uzrāda 38,3% pieaugumu. Savukārt patēriņa cenu pārmaiņas elektroenerģijai, gāzei u.c. kurināmajam ir pieaugušas par 66,4%.

TMR ir izvērtējis pieejamos resursus, tomēr līdzšinējais pašu ieņēmumu apjoms, kas tiek izmantots muzeja darbības attīstībai un ar pakalpojumu sniegšanu saistīto izdevumu segšanai ir nepietiekams, ņemot vērā ievērojamo cenu pieaugumu publiskā un privātā sektora sniegto pakalpojumu jomā.

Lai sekmētu arī turpmāk Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma saglabāšanu, popularizēšanu un pieejamību, TMR maksas pakalpojumu cenas ir pārskatītas atbilstoši muzeja faktiskajiem izdevumiem, kas ir ieguldīti jaunu ekspozīciju izveidē, tehnoloģiju ieviešanā, muzeja uzturēšanā un attīstībā, apmeklētāju apkalpošanā, ekspozīciju un kultūrvides pieejamības nodrošināšanā un izglītojošajā darbā.

Apkopjot informāciju par ieejas biļešu cenām līdzīga apjoma un piedāvājuma muzejos Latvijā un Eiropā, secināts, ka TMR biļešu cenas ir zemākas vai līdzvērtīgas. Muzejs saglabās līdzšinējo bezmaksas apmeklējumu politiku, tai skaitā bezmaksas apmeklējumu personām ar invaliditāti. Tāpat TMR arī turpmāk saglabāsies līdzšinējās atlaides individuālajam apmeklējumam personām no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, nosakot 50% atlaidi muzeja ekspozīciju un izstāžu apmeklējumam.

Iegūtie finanšu līdzekļi par muzeja sniegtajiem publiskajiem maksas pakalpojumiem tiks ieguldīti muzeja sniegto publisko pakalpojumu faktisko izmaksu, tajā skaitā uzturēšanas izmaksu sadārdzinājuma, atbilstoša mikroklimata nodrošināšanas, apsardzes pakalpojumu un komunālo maksājumu, u.c. muzeja infrastruktūras uzturēšanas izmaksu sadārdzinājuma, segšanā. Šogad TMR ieņēmumus no muzeja maksas pakalpojumiem plānots palielināt par 144 000 eiro, savukārt 2025.gadā un turpmākajos gados katru gadu par 165 000 eiro.

Muzeja cenrādī veiktās izmaiņas stāsies spēkā vispārējā kārtībā – nākamajā dienā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Turaidas muzejrezervāts kā unikāls Eiropas nozīmes kultūras piemineklis ir viens no iecienītākajiem starptautiskā kultūras tūrisma galamērķiem, ko ik gadu apmeklē tūristi no Latvijas un dažādām pasaules valstīm. Par to liecina 2022.gadā saņemtās atzinības – Eiropas mantojuma zīme par Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu un Eiropas kultūras tūrisma tīkla (ECTN – European Cultural Tourism Network) valdes īpašā atzinības balva par Turaidas vēsturiskā centra iekļaušanu Eiropas kultūras mantojuma sarakstā.

*"Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 1. oktobra noteikumos Nr. 1029 "Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa – Turaidas muzejrezervāta – publisko maksas pakalpojumu cenrādis""

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI