DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā aplūkojama Lilitas Bauģes izstāde “Dabas pieskāriens”

Lilita Bauģe. Dabas druka. 2024.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs (Rīga, Alberta iela 12-9) aicina uz Lilitas Bauģes izstādi “Dabas pieskāriens”, kas notiks no 20. septembra līdz 27. oktobrim. Izstāde atspoguļo autores mākslinieciskās pārdomas par dabas un cilvēka dzīves cikliem. Tā ir veltīta cilvēku attiecībām ar dabu, izceļot to nozīmi gan zaļuma, gan dvēseles kontekstā. Radīt mākslas darbus, sadarbojoties ar dabu, ir viens no centrālajiem izstādes uzdevumiem.

Ar dabas drukas tehniku radītie darbi atklāj dabas elementu – lapu, ziedu, augu – nospiedumus, kas ir kā dabas atstātie paraksti uz audekla. Šī tehnika ļauj ne tikai izmantot dabas materiālus, bet arī izjust un izpaust to dzīvības enerģiju, padarot katru darbu par unikālu dabas un cilvēka sadarbības rezultātu.

Cikliskums ir universāls princips, kas pārvalda gan dabas ritmus, gan cilvēka dzīvi. Tas atklājas visā, sākot no pavasara līdz ziemai, no piedzimšanas līdz aiziešanai, kur katrs posms ir daļa no lielāka veseluma, kurā notiek nemitīga atjaunošanās un pāreja. Šajā izstādē, caur dabas nospiedumiem, Lilita Bauģe pēta cilvēka dzīves ceļojuma būtību, kur katrs solis un mirklis atstāj savu nenovērtējamo zīmi.

Dabas drukas darbi šajā izstādē kļūst par portāliem, kas ved skatītāju uz dziļāku izpratni par laika, telpas un eksistences esamību. Tie aicina pārdomāt, kā mūsu personīgās pieredzes un nospiedumi ietekmē pasauli un ka mēs paši esam daļa no šīs lielās, mūžīgās plūsmas. Izstāde “Dabas pieskāriens” ir aicinājums atklāt un izprast mūsu saikni ar dabu un mūžīgo ciklu, kas virza gan mūsu individuālos, gan kolektīvos ceļojumus.

Tā ir refleksija par dabas un cilvēka dzīves ritmu savstarpējo saistību un to, kā šī saikne veido mūsu eksistences pamatu. Mākslas darbi, kas ir gan vizuāli saistoši, gan dziļi kontemplatīvi, piedāvā iespēju iedziļināties sevī un atrast rezonansi starp dabu, mākslu un cilvēka dvēseli. Katrs darbs šajā izstādē ir kā dabas nospiedums, kas atklāj dabas mūžīgo skaistumu un cilvēka dzīves noslēpumaino dziļumu.

Organiskās un neorganiskās ķīmijas spēks, kas rada šos nospiedumus, atgādina par dzīvības un vielu mijiedarbību. Tie ir stāsti par dzīvi, kur katra nospiedums, līnija un krāsa nes sevī gan personisko, gan universālo vēstījumu. “Dabas pieskāriens” ir ceļojums caur dabas un cilvēka mijiedarbību, kas aicina apmeklētājus izjust un izprast pasaules ciklisko dabu un mūsu vietu tajā.

Biļešu cenas

Izstādes apmeklējums: 2,00 eiro; skolēniem, studentiem un senioriem 1,00 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI