DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
4
4

Kaļiņingrada 14. septembrī veiks ikgadējo elektrotīkla izolētas darbības testu, neietekmējot energoapgādi Baltijas valstīs

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Krievijas Kaļiņingradas (Karaļauču) apgabalā sestdien, 14. septembrī, plānots ikgadējais elektrotīklu izolētas darbības tests, kura laikā apgabala elektroapgādes sistēma tiks atslēgta no Lietuvas energosistēmas. Šī tīkla pārbaude neietekmēs elektroapgādi un elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: “Baltijā esam nodrošināti arī ar pietiekamām ģenerējošām jaudām, īpaši Latvijā, kur ir gan hidroelektrostacijas, gan termoelektrocentrāles, kā arī Baltijai ir vairāki starpsavienojumi ar kaimiņiem – Somiju, Zviedriju, Poliju, lai mēs spētu sevi nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģiju un patstāvīgi uzturētu frekvenci, kas nepieciešama tīkla stabilitātei. Kopā ar Baltijas valstu operatoriem esam aktīvi strādājuši infrastruktūras projektu attīstības jomā, ieguldot apjomīgas investīcijas mūsu elektroenerģijas pārvades tīkla stiprināšanā pēdējo 10 gadu laikā. Lielākā daļa priekšdarbu jau šobrīd veikti, lai Baltijas valstu sinhronizācija ar pārējo Eiropu varētu notikt, šobrīd straujiem soļiem tuvojamies noslēgumam.”

Baltijas pārvades sistēmas operatori testa norises dienā kā ierasts turpinās veikt nepārtrauktu energosistēmas uzraudzību un nodrošināt Baltijas energosistēmas stabilitāti, drošumu un elektroenerģijas pārvadi. Jau kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī, energoapgādes drošības riski ir klātesoši vairāku gadu garumā, tamdēļ attiecīgi jau šobrīd Baltijas valstis ir pilnībā gatavas sinhrona darba uzsākšanai ar Eiropas energosistēmu, ja šāda nepieciešamība rastos.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) vērš uzmanību, ka kopš brīža (16.07.2024.), kad Baltijas valstis paziņoja par atvienošanos no Krievijas kontrolētā elektrotīkla, ir pieaudzis risks publiskajā telpā saskarties ar dezinformāciju un maldinošu informāciju par Baltijas valstu spēju nodrošināt elektroenerģiju saviem patērētājiem. Gaidāmais 14. septembra Kaļiņingradas izolētas darbības pārbaudes notikums nav izņēmums. KEM īpaši aicina sabiedrību kritiski izvērtēt informāciju un neuzķerties uz emocionāli pielādētiem paziņojumiem, kā arī nedalīties tālāk ar nepārbaudītām ziņām. Aktuālai informācijai aicinām sekot līdzi KEM, AST tīmekļvietnēs, sociālos mediju tīklos.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī, Baltijas valstis pilnībā pārtrauca elektroenerģijas tirdzniecību ar Krieviju. Elektroenerģijas tirgus, kopš tā brīža ir pilnībā adaptējies, līdz ar to minētais izolētas darbības tests ietekmi uz elektroenerģijas cenām neatstās. Vienlaikus, ņemot vērā saspringto ģeopolitisko situāciju, Baltijas valstu līderi nekavējoties lēma par kopīgiem centieniem paātrināt Baltijas valstu integrāciju ar Eiropas energotīklu gadu ātrāk – 2025. gada februārī, kas tiek sekmīgi īstenots.

Ņemot vērā, ka Baltijas valstis atvienojas no Krievijas kontrolētā elektrotīkla 2025. gada februārī, Krievijas pārvades operatora plānotais tests Kaļiņingradā ir standarta pārbaude pirms Baltijas valstu atvienošanās no Krievijas- Baltkrievijas kontrolētā elektrotīkla.

Par Kaļiņingradas apgabalā notikušā testa rezultātiem pārvades sistēmas operators AS “Augstsprieguma tīkls” operatīvi informēs publiski  - ne vēlāk kā pirmdien, 16. septembrī.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI