DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Tuta un Latvijas Dabas fonds aicina dabiskajā pļavā

Publicitātes foto

Latvijas dabiskās pļavas ir milzīga vērtība, tāpēc Latvijas Dabas fonds (LDF) priecājas palīdzēt ar tām iepazīstināt arī pašus mazākos – jau tūlīt klajā nāks divas populārā seriāla “Tutas lietas” jaunās sezonas sērijas, kas veltītas tieši pļavai. Sērijas tapušas šovasar ar Latvijas Dabas fonda un projekta GrassLIFE2 atbalstu, to satura veidošanā bijuši iesaistīti LDF zālāju eksperti.  

Šajās sērijās Tuta kopā ar Lapsu, Feneku un Āpsīti būs sastopama dabiskajā pļavā – Tuta iepazīsies ar ārstniecības augiem un parādīs, kādus augus var pavisam vienkārši atpazīt un ievākt pļavā, lai ziemā no tiem varētu pagatavot skaistu un aromātisku tēju. Tāpat Tuta pētīs pļavas augus, bet ne tikai – tai nāksies sastapties arī ar dažādiem pļavas iemītniekiem – sākot no vabolēm līdz pat govīm, un tieši šajā sērijā varēs uzzināt, kāpēc mūsu pļavas ir gandrīz kā tropiskie džungļi.  

“Mūsu vērtīgās un daudzveidīgās dabiskās pļavas, ko esam mantojuši no mūsu senčiem, glabā daudz dārgumu, taču diemžēl tās saglabājušās vien 0,9% Latvijas teritorijas. Pirms 100 gadiem tie bija 30%. Lai mēs tomēr spētu saglabāt vēl atlikušās pļavas un atjaunot jaunas platības, ir ļoti svarīgi apzināties pļavas nozīmi un vērtību. Tieši tāpēc ļoti priecājamies draudzēties ar Tutu un kopīgi parādīt bērniem un arī viņu vecākiem, cik svarīga un arī aizraujoša ir dabiskā pļava,” saka Liene Brizga-Kalniņa, Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja. 

“Strādājot pie “Tutas lietu” sērijām, mums vienmēr būtiski ir bijis ne tikai izklaidēt mazos skatītājus, bet arī izglītot un iepazīstināt ar to, kas atrodas mums apkārt. Līdz ar to esam īpaši priecīgi, ka jaunajā “Tutas lietu” sezonā ir tapušas divas sērijas sadarbībā ar zinošajiem Latvijas Dabas fonda ekspertiem, kurās bērniem saprotamā un vieglā formātā stāstām par tik aktuālo dabisko pļavu daudzveidības tēmu, mudinot bērnus atbildīgi izturēties pret dabu un vidi mums apkārt, kā arī apzināties savu lomu tajā,” norāda “Tutas lietu” idejas autore Marta Selecka. 

Jaunās sērijas būs skatāmas LTV, TET TV+ un LMT Viedtelevīzijā. No 8. septembra būs pieejama sērija par zāļu tēju ievākšanu, savukārt ar pļavas iemītniekiem Tuta mazos skatītājus iepazīstinās  
15. septembrī. 

Latvijas Dabas fondā jau gandrīz desmit gadus dabisko pļavu atjaunošana ir prioritārais virziens. Projekta GrassLIFE2 ietvaros plānots atjaunot 1260 ha dabisko pļavu sadarbībā ar lauksaimniekiem visā Latvijā, kā arī izmantojot mobilo ganāmpulku. Tāpat projektā izmēģina un pārbauda dažādas dabisko zālāju atjaunošanas metodes un izglīto par dabiskajām pļavām. Projekts tiek īstenots ar ES LIFE programmas atbalstu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI