DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

LVM apsaimniekotajā Gulbju ezerā novērots “poļu gulbis”

Publicitātes foto

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā Gulbju ezerā pie LVM tūrisma un atpūtas centra "Spāre" šogad var novērot Latvijā samērā reti, bet regulāri sastopamo “poļu gulbi”, kam mazuļa stadijā raksturīgs neierasts krāsojums. Paredzams, ka gulbji ezerā būs novērojami vēl visu septembri.

Gulbju ezerā mītošajā piecu gulbju ģimenē abi pieaugušie putni ir “klasiski” paugurknābja gulbji, bet viens no četriem mazuļiem ir  “poļu gulbis”, jo ir nevis pelēkbrūns, bet gan balts. Zinātniski šādus gulbjus sauc Cygnus olor immutabilis. Nosaukums “immutabilis” no latīņu valodas nozīmē “nemainīgs”.

“Parasti paugurknābja gulbju mazuļi izšķiļas pelēki, vēlāk pelēko pūku tērpu nomaina pelēkbrūnas spalvas, bet balto apspalvojumu jaunie putni iegūst tikai otrajā dzīves gadā. Taču “poļu” gulbji jeb immutabilis izšķiļas jau balti. Balto pūku tērpu nomaina baltas spalvas un pēc pieauguša putna izmēra sasniegšanas par piederību “poļu” gulbim liecina sārtas (nevis tumši pelēkas) kājas, kādas tiem saglabājas visu mūžu. Arī jaunā putna knābis nevis otrajā gadā, kā parastiem paugurknābja gulbjiem, bet  jau pirmajā rudenī ir sārts. “Poļu” gulbis nav albīns, tā ir ģenētiski noteikta krāsu variācija,” skaidro LVM vides plānošanas vadītājs Mārtiņš Kalniņš.

Gulbju ezerā pie LVM tūrisma un atpūtas centra "Spāre" gulbju ģimene ik pa laikam piepeld, lai izkāptu krastā un sapostos. M. Kalniņš prognozē, ka visdrīzāk, šī gulbju ģimene Gulbju ezerā būs novērojama vēl visu septembri, līdz mazuļi iegūs lidotspēju, vai pat līdz ezera aizsalšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI