DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Turpinās vētras radīto postījumu novēršana Zemgales reģionā

Publicitātes foto

Pēc jūlija izskaņā piedzīvotās vētras un spēcīgajām lietusgāzēm Zemgales reģionā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apzinājusi vētras radītos postījumus – gāzto un lauzto koku apjoms sasniedzis aptuveni 100 000 kubikmetrus. Pašlaik LVM novērsusi aptuveni trešo daļu no kopējā postījumu apjoma.

Apkopotie dati liecina, ka visvairāk vētras laikā cietušas mežaudzes LVM apsaimniekotajos mežos Tērvetē un Klīves iecirknī.

Vētra nesaudzē LVM dabas parku Tērvetē

Šī gada vētras laikā smagi postījumi nodarīti LVM dabas parkam Tērvetē, kas šobrīd arvien apmeklētājiem ir slēgts.

“LVM dabas parka teritorijā šobrīd aktīvi notiek vētras laikā gāzto un lauzto koku zāģēšana, kā arī kokmateriālu pievešana, ciršanas atlieku savākšana un koksnes sortimentu izvešana no krautuvēm. Šonedēļ plānojam pabeigt zāģēšanas darbus, kas kopumā sasniegs vairāk nekā 5300 kubikmetru apjomu. Pārējie darbi vēl tiks turpināti. Pēc ciršanas atlieku savākšanas un šķeldošanas darbu noslēguma, tiks organizēti sakopšanas darbi, lai parku atkal varētu atvērt apmeklētājiem,” par aktuālajiem darbiem LVM dabas parka teritorijā stāsta LVM Zemgales reģiona mežizstrādes vadītājs Jānis Folkmanis.

img 9209

Arī pagājušā gada augusta vētra nodarīja parkam būtiskus postījumus, sasniedzot 4000 kubikmetru apjomu.

Novērsta bīstamība uz reģionālā autoceļa

Pirmajās dienās pēc vētras primāri tika organizēta meža ceļu un brauktuvju atbrīvošana no gāztajiem kokiem LVM teritorijā, kā arī tika veikta bīstamo koku zāģēšana pie valsts autoceļiem. Bīstamību uz visu kategoriju ceļiem, sākot ar vietējās nozīmes un beidzot ar valsts galvenās nozīmes autoceļiem, radīja gan atzāģētie koku stumbri ceļa nodalījuma joslās, gan slīpi sasvērušies un iekārušies koki blakus esošajās mežaudzēs.

celsa

“Lai veiktu bīstamo koku zāģēšanu uz valsts reģionālā autoceļa Dobele – Bauska, jo īpaši posmā starp Tērveti un Eleju, bija nepieciešams apturēt automašīnu satiksmi, ko nodrošināja VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" vienība ar speciāli marķētu un aprīkotu transportlīdzekli. Kopīgi sadarbojoties, dienas laikā izdevās novērst bīstamību uz reģionālā autoceļa minētajā posmā,” skaidro LVM Zemgales reģiona plānošanas vadītājs Gatis Grants.

Savāktās koksnes kvalitāte saglabāsies

Vētras radīto postījumu novēršanas darbus Zemgales reģionā plānots pabeigt līdz oktobra beigām. Lai to paveiktu, mežizstrādes darbos iesaistītas vairākas meža mašīnas: 17 harvesteri un 21 forvarders. Papildus plānots iesaistīt piecus traktortehnikas komplektus, lai paātrinātu vētras seku likvidēšanas gaitu.

“Apmēram pusi no kopējā vētrā lauzto un liekto koku veido lapu koki – bērzs un apse. Tas nozīmē, ka koku sakņu sistēma turpina nodrošināt dzīvības procesus stumbrā, tāpēc līdz darbu noslēgumam koksnes kvalitāte saglabāsies. Mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka arī skuju koku kvalitāte būtiski nepasliktināsies, jo lauztie stumbri veido nelielu daļu no kopējās masas,” norāda LVM Zemgales reģiona mežizstrādes vadītājs Jānis Folkmanis.

28. jūlija vētras nodarīto postījumu apzināšanā Zemgales reģionā LVM iesaistīja ne tikai speciālistus mežā, bet arī izmantoja tālizpētes datus un bezpilota gaisa kuģus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI