DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Uzsverot Pasaules talkas akcentus, “Lielā Talka” nosauc savus labas gribas vēstniekus  

Līdz Pasaules talkai 20.-21. septembrī, ko Latvijā pārstāv Lielā Talka, atlikušas 2 nedēļas. Uzsverot šī gada Pasaules talkas akcentus, kustība “Lielā Talka” paziņo savus Labas gribas vēstniekus – Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta vadītāju Andreju Pildegoviču, Dziesmu svētku biedrības vadītāju Intu Teterovski, mūziķi un dabas draugu Būū un operdziedātāju Inesi Galanti. 

Pasaules talku kustībai (starptautiski – World Cleanup Day) šis gads ir īpašs, jo, cildinot vides brīvprātīgo pūles 198 valstīs, Pasaules talkas diena 20. septembrī pirmo reizi notiek oficiālā Apvienoto Nāciju Organizācijas kalendāra ietvaros. Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks, Latvijas kandidatūrai ANO Drošības padomē (2026-2027) sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs kopā ar Latvijas diplomātiem ir pielicis savas pūles, lai panāktu šī lēmuma pieņemšanu ANO ietvaros. “Tīra vide ir gan mūsu dzīves telpa, gan ikdienas domāšanas veids. Talka ir kopīga apņemšanās rūpēties par dabas līdzsvaru un harmoniju. Latvijas sauklis ANO ir - kopā par mieru un noturību!” – apliecina A.Pildegovičs. 

Jau no pirmā Pasaules talkas norises gada Latvija ienāca kustībā ar unikālo Laimes koku stādīšanas iniciatīvu. Ikviens ir aicināts Pasaules talkas laikā iestādīt savu simbolisko koku sev, dzimtai, pilsētai, Latvijai un visai Zemei par godu, izsakot īpašu laba vēlējumu. Tādējādi Latvijas cilvēki stāda nākotnes dižkokus, ar kuriem leposies daudzas nākamās paaudzes simtiem gadu uz priekšu. Mūziķe un dabas draugs Būū stāsta par to, kā aizsākās viņas īpašā saikne ar dabu: "Man bērnībā bija tā laime vasaras pavadīt pie Baltijas jūras. Viļņi, maigā smilts, saullēkti, augusta medūzas un lipīgi pirksti no priežu sveķiem. Vecāki arī iemācīja laivot pa Latvijas upēm, iemīlēt dabu, un tieši šeit es sāku sadzirdēt un ieklausīties sevī, rakstīt pirmos dzejoļus un dziesmas. Bieži gāju raudāt pie māsas jūras par salauztu sirdi un apgūt pirmos intuitīvos soļus meditācijā. Daba ir mana māsa, draudzene, skolotāja un mēs viena otru ļoti mīlam." 

5.septembrī Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme un Dziesmu svētku biedrības vadītājs, diriģents Ints Teterovskis paraksta sadarbības memorandu starp Lielo Talku un Dziesmu  svētku biedrību, lai atbalstītu brīvprātīgo kustības stiprināšanu, atbalstītu viena otras aktivitātes, kas saistītas ar talkošanu un dabas saudzēšanu, integrējot tajās kopdziedāšanas tradīcijas koru dziedāšanā vai citā Dziesmusvētku tradīcijas jomā, tāpat lai veidotu kopīgas akcijas dabas, izglītošanas un cilvēka veselības labā. Ints Teterovskis atzīmē: “Nav skaistākas mūzikas par vēja čukstiem koku lapās, putnu čalām, ūdens nebeidzamo šalkoņu… Mums tik ierastā urbānā mūzika ir no dabas cēlusies - instrumenti to atdarina, komponisti smeļas iedvesmu, cenšas tuvināt mūs dabai, dabiskajam. Tam vajag ļauties un sajust dabu sevī - sadzirdēt, piedzīvot, dalīties ar dabas spēku, to sargājot un lolojot.” 

Pievēršot īpašu uzmanību Baltijas jūrai kā piesārņotākajai pasaulē un aicinot katram apzināties atbildību par mūsu skaisto jūru, Lielā Talka noslēgs šo Pasaules talku 21. septembrī ar jaunu tradīciju - īpašu Paldies notikumu visiem talciniekiem, kas šogad ir palīdzējuši Latvijai tapt tīrākai, zaļākai, skaistākai. Vecāķu pludmalē plkst.16.00 izskanēs Ineses Galantes festivāla “Summertime” koncertieraksts “Rekviēms – lūgšana Baltijas jūrai”, kas sadarbība ar partneriem tapa Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā. Operdziedātāja Inese Galante uzsver: “Baltijas jūra mūs iedvesmo, dod spēku un attīstību visai tautai. Katru gadu Baltijas jūras krastos tūkstošiem cilvēku no visas pasaules gūst jaunu enerģiju nākamajam dzīves posmam. Arī man Baltijas jūra vienmēr ir bijusi īpaša vieta, jo tā nes sevī tik daudz skaistu atmiņu un iedvesmas. Es mīlu Baltijas jūru tās mierīguma un savdabīgās noslēpumainības dēļ. Katru reizi, kad es staigāju gar tās krastiem vai klausos viļņu šalkoņā, es jūtos atjaunota un iedvesmota.”  

Pasaules talku (World Cleanup Day), ko Latvijā pārstāv Lielā Talka (biedrība “Pēdas LV), organizē nevalstiskā organizācija “Let’s Do It World” - ANO Vides Programmas (UNEP) un ANO Vides Asamblejas (UNEA) akreditētā locekle. 2023. gada decembrī ANO ratificēja rezolūciju, ar kuru 20. septembris kā Pasaules talkas diena iekļauts ANO oficiālajā kalendārā. 

Lielo Talku rudens kampaņā atbalsta Klimata un enerģētikas ministrija, Luminor Banka, Latvijas Pašvaldību savienība un Dziesmu svētku biedrība kā sadarbības partneri, ilgstošais atbalstītājs “Mežpils alus”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI