DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Aizsardzības ministrija aicina organizācijas piedalīties Nacionālā kiberdrošības likuma informatīvajos semināros

Lai iepazīstinātu publiskā un privātā sektora organizācijas ar Nacionālajā kiberdrošības likumā noteiktajām prasībām, kā arī skaidrotu kārtību, kas organizācijām būs jāīsteno attiecībā uz kiberdrošības pārvaldību, Aizsardzības ministrija septembrī organizēs deviņus tiešsaistes informatīvus seminārus.

Atbilstoši NIS2 direktīvai, ievērojami tiek paplašināts subjektu loks, uz kuriem attieksies Nacionālajā kiberdrošības likumā noteiktās prasības, iedalot tos trīs kategorijās – būtisko pakalpojumu sniedzēji, svarīgo pakalpojumu sniedzēji un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju kritiskā infrastruktūra.

Šajās kategorijās savukārt tiek iekļautas konkrētas nozares, kuru publiskā un privātā sektora organizācijām līdz 2025. gada 1. aprīlim būs jānosaka savs statuss un jāreģistrējas, kā arī līdz 2025. gada 1. oktobrim jāieceļ kiberdrošības pārvaldnieks un jāiesniedz pirmais pašvērtējuma ziņojums.

Katrai Nacionālajā kiberdrošības likumā noteiktajai nozarei Aizsardzības ministrija organizēs vienu semināru:

  • Trešdien, 4. septembrī, pulksten 14.00 telekomunikācijas un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarei (elektronisko sakaru komersanti, uzticamības pakalpojumu sniedzēji, interneta plūsmu apmaiņas punkta pakalpojumu sniedzēji, mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzēji, datu centru pakalpojumu sniedzēji, satura piegādes tīkla pakalpojumu sniedzēji, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldības vai kiberdrošības pakalpojumu sniedzēji, tiešsaistes meklētājprogrammas pakalpojumu sniedzēji, sociālo mediju platformas pakalpojumu sniedzēji);
  • Ceturtdien, 5. septembrī, pulksten 14.00 – Valsts un pašvaldību iestādēm, atvasinātajām publiskajām personām, pastarpinātās pārvaldes iestādēm, sabiedriskajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem;
  • Trešdien, 11. septembrī, pulksten 14.00 – enerģētikas nozarei (energoapgādes komersanti, naftas apgādes komersanti, ūdeņraža apgādes komersanti) un ūdens apgādes nozarei;
  • Ceturtdien, 12. septembrī,  pulksten 14.00 – Transporta nozarei (aeronavigācijas pakalpojumu sniedzēji, gaisa kuģa ekspluatanti, lidlauka vai citu civilās aviācijas objektu un iekārtu ekspluatanti, dzelzceļa pārvadātāji, dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāji, kuģošanas kompānijas, ostas pārvaldes, komersanti, kuri veic komercdarbību ostas teritorijā, komersanti, kuri pārvalda valsts autoceļus vai veic valsts autoceļu infrastruktūras uzturēšanas darbus, intelektisko transporta sistēmu operatori);
  • Otrdien, 17. septembrī, pulksten 14.00 – Medicīnas un farmācijai nozarei;
  • Trešdien, 18. septembrī, pulksten 14.00 – Pārtikas ražošanas un vairumtirdzniecības nozarei;
  • Trešdien, 25. septembrī, pulksten 14.00 – Pasta un kurjeru pakalpojumu, atkritumu apsaimniekošanas nozarei;
  • Ceturtdien, 26. septembrī, pulksten 14.00 – Ražošanas nozarei (datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražotāji, elektrisko iekārtu ražotāji, citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražotāji, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražotāji, citu transportlīdzekļu ražotāji, ķīmisko vielu vai to maisījumu ražotāji);
  • Piektdien, 27. septembrī, pulksten 14.00 – citiem Nacionālās kiberdrošības likuma subjektiem, tajā skaitā zinātniskajām institūcijām, apsardzes pakalpojumu sniedzējiem, kosmosā izvietotu pakalpojumu sniedzējiem vai šo pakalpojumu sniegšanai izmantojamās infrastruktūras operatoriem.

Aicinām augstāk minēto nozaru pārstāvjus pieteikties informatīvajiem semināriem, rakstot uz NIS2 direktīvas kontaktpunkta e-pasta adresi NIS2@mod.gov.lv. Pieteikumā jānorāda ir sava kontaktinformācija, pārstāvētā organizācija, kā arī informatīvais seminārs, kurā plānojat piedalīties.

Informatīvie semināri tiek organizēti attālināti un saite uz attiecīgo semināru dalībniekam tiks nosūtīta uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

Jau ziņots, ka līdz ar Nacionālā kiberdrošības likuma apstiprināšanu Saeimā, tiek veiktas būtiskas izmaiņas, lai uzlabotu kopējo kiberdrošības pārvaldību Latvijā, kā arī paaugstinātu publiskā un privātā sektora kiberdrošības līmeni.

Likuma mērķis ir stiprināt kiberdrošību Latvijā un ieviest pārskatītās Eiropas Savienības Tīklu un informācijas sistēmu drošības direktīvas prasības vienādi augsta kiberdrošības līmeņa panākšanai visā Eiropas Savienībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI