DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nodokļu izmaiņu piedāvājums nesasniegs valdības un sociālo partneru izvirzītos mērķus

Pēc pusotra gada, kas aizvadīts Finanšu ministrijas (FM) nodokļu darba grupā, piedāvātais nodokļu izmaiņu scenārijs ne tikai neatbilst Evikas Siliņas vadītā Ministru kabineta deklarācijā noteiktajiem mērķiem, bet arī turpinās Latvijas ekonomikas stagnāciju un atpalicību no kaimiņvalstīm. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) FM piedāvājuma esošo versiju noraida un prasa to pārveidot atbilstoši kopā izvirzītajiem mērķiem. 

Šodien, 2024.gada 20.augustā, norisinājās tikšanās ar FM pārstāvjiem, kur LDDK, LTRK un citiem sadarbības partneriem bija iespēja izteikt viedokli par 16.augustā iesūtīto nodokļu izmaiņu piedāvājumu. Darba devēji noraida esošo piedāvājumu un aicina bez liekas kavēšanās izstrādāt tādu nodokļu regulējumu, kas vistuvākajā laikā panāktu Latvijas ekonomikas izaugsmi un konkurētspēju. 

“Finanšu ministrijas iesūtītais nodokļu reformas piedāvājums izskatās pēc koalīcijas partiju kompromisa, lai katrs paliktu komforta zonā – tā neizdosies panākt ekonomikas izaugsmi. Šis variants neatbilst nevienam no valdības deklarācijā nospraustajiem diviem mērķiem - veicināt darbaspēka nodokļu konkurētspēju Baltijas valstu vidū un vienkāršot nodokļu administrēšanu,” uzskata LDDK prezidents Andris Bite. 

“Ja tiks apstiprināta šī FM piedāvātā nodokļu reforma, tad viss, ko esošā koalīcija solīja par lieliem, pārdomātiem darbiem un strauju Latvijas ekonomikas izaugsmi, ir vien skaistas runas bez seguma, kas skaidri parāda, ka valdība nevēlas īstenot būtiskas izmaiņas un labot sistēmu. Tā vien šķiet, ka uzņēmēji kopā ar saviem kolektīviem, kas nodrošina valsts saimniecisko attīstību, tiek ignorēti, un koalīcija izvēlas saglabāt status quo, nevēloties uzņemties atbildību par reālām pārmaiņām. Šis ir ceļš, kas nostiprina Latvijas vietu nabadzīgāko Eiropas valstu saimē, turpinot gurdenās Latvijas ceļu," pauž LTRK prezidents Aigars Rostovskis. 

LDDK un LTRK biedru un ekspertu vērtējumā 2024.gada 16.augustā FM iesūtītais nodokļu izmaiņu scenārija projekts vēl vairāk sarežģī nodokļu sistēmu un tādējādi padara Latviju vēl mazāk pievilcīgu potenciālajiem investoriem, kā arī pasliktina vietējo darba devēju konkurences iespējas, salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm. Nav ņemta vērā nodokļu ietekme uz tautsaimniecības struktūru nākotnē, un ir šaubas par FM veikto aprēķinu metodiku. 

Analizējot piedāvātās nodokļu izmaiņas, LDDK un LTRK prognozē virkni potenciāli negatīvu seku: 

  • Piedāvātais nodokļu progresivitātes līmeņu sadalījums samazinās konkurētspēju vidējo un lielo algu sektorā - uz šīs reformas pamata budžetā ienāks papildus finansējums, bet rezultātā nepalielināsies konkurētspēja un darba devēju iespējas ieguldīt attīstībā un darbinieku labumos; 
  • Būtisks IIN efektīvās likmes pieaugums vidējo algu līmenim;  
  • Darbaspēka nodokļu sistēma kļūs vēl sarežģītāka. Ieviešot papildus jaunas IIN likmes, pieaugs algu grāmatvedības izmaksas; 
  • Tiks veicināta ekonomikas virzība uz zemākas pievienotas vērtības nozarēm pretēji tam, ko rakstām valsts attīstības plānos par ekonomisko transformāciju; 
  • Valsts fondēto pensiju shēmas iemaksu terminēta samazināšana pasliktinās iedzīvotāju uzticēšanos pensiju sistēmai; 
  • Dividenžu nodoklis negatīvi ietekmēs valsts pievilcību, tieši skars Latvijas rezidentus un iekšzemes investīcijas; 
  • Pieaugs kopējais maksājamo nodokļu slogs, kas negatīvi ietekmēs konkurētspēju; 
  • Pieaugs ēnu ekonomikas riski.

Augstāk minētie aspekti ir pretrunā ar Ministru kabineta solīto ekonomikas transformācijas un uzņēmēju konkurētspējas veicināšanas mērķi.  

Nozīmīga kritika piedāvātajām izmaiņām ir arī faktos, ka nav ņemti vērā LDDK un LTRK piedāvātie kompensējošie nodarbinātības pasākumi, kā arī aprēķinos nav ietvertas visas nodokļu izmaiņas, kas ietekmē fiskālo efektu (t.sk. darbnespējas regulējums, iespējamais ‘banku nodoklis’, ēnu ekonomikas ierobežošanas rezultāti). Tāpat nav izvērtētas iespējas mazināt esošos valsts izdevumus un to efektivitāti. 

Darbaspēka nodokļu salīdzinājumam starp Baltijas valstīm nedrīkst izmantot bruto algas, un LDDK un LTRK ir pieprasījuši FM skaidrot aprēķinu metodiku, kuras rezultāti nesakrīt ar ekspertu aprēķiniem. Nav saprotams, kāpēc valsts fondēto pensiju shēmas iemaksu mazināšana plānota jau no 2025.gada, ja būtiskākās nodokļu izmaiņas stājas spēkā tikai 2026.gadā, kā arī uzskatām par neloģisku nodokļu reformas piedāvājumu, kam nav sasaistes ar Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu un jau ilgstoši apspriestajām izmaiņām darbnespējas izmaksu regulējumā. 

Deklarācijā par Evikas Siliņas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību (2023. gada 15. septembris) kā viens no mērķiem noteikts “veikt būtiskas izmaiņas nodokļu politikā vienu reizi četru gadu ciklā, uzlabot ekonomikas konkurētspēju, mazināt ienākumu nevienlīdzību un palielināt nodokļu ieņēmumus, kā arī samazināt ēnu ekonomiku, vienkāršot nodokļu nomaksu, padarot to mazāk resursu un laika ietilpīgu”.  

LDDK un LTRK ir vairākkārt aicinājusi samazināt un vienkāršot darbaspēka nodokļu slogu, sniedzot konkrētus priekšlikumus, piemēram, paredzēt pasākumus nodarbinātības uzlabošanai. FM un sadarbības partneri vienojās, ka nodokļu reforma jāizstrādā tuvāko nedēļu laikā un tiks organizētas tikšanās, lai modelētu konkrētu nodokļu izmaiņu ietekmi uz uzņēmumiem. Aicinām politiķus pilnveidot nodokļu reformu atbilstoši kopā izvirzītajiem tautsaimniecības izaugsmes mērķiem, kā arī ievērot uz rezultātu vērstus sadarbības ar sociālajiem partneriem principus.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI