DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Portālā Dabasdati.lv jau divi miljoni novērojumu 

FOTO: Andis Klepers

Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības veidotajā vietnē Dabasdati.lv, kas ir lielākais dabas novērojumu un sabiedriskās zinātnes portāls Latvijā, reģistrēts divmiljonais novērojums – brūnā čakste, kuru novērojis barojam mazuļus Andris Klepers. Dabasdati.lv darbojas kopš 2008. gada un šajā laikā tajā ziņotas gandrīz 9000 sugas – putni, kukaiņi, augi. Portāla dati izmantoti vietējos un starptautiskos zinātniskos pētījumos, ziņojumos par dabas situāciju, dabas aizsardzības plānu veidošanā, putnu atlantos, īpaši aizsargājamo un invazīvo sugu atradņu apzināšanā, tajā reģistrētas arī daudzas Latvijā jaunatklātas sugas.  

“Portāls Dabasdati.lv ir kļuvis par neatņemamu dzīves daļu daudziem Latvijas dabas entuziastiem – gan profesionāļiem, gan tiem, kuriem iešana dabā un tās vērošana ir hobijs. Novērojumu reģistrēšana gan sniedz vērtīgu informāciju par Latvijas dabu, gan arī ļauj novērotājam pašam veidot savu sugu sarakstu, sazināties ar ekspertiem un būt daļai no kopienas. Interesanti, ka vienu miljonu novērojumu sasniedzām 12 gadu laikā, bet lai tiktu līdz otrajam miljonam, bija vajadzīgi tika trīsarpus gadi,” stāsta Ilze Priedniece, Dabasdati.lv koordinatore Latvijas Dabas fondā.  

Visbiežāk novērotā suga portālā ir žubīte ar 55951 reģistrētu ziņojumu. Arī kopumā tieši par putniem veikts visvairāk novērojumu – 1 578 541 jeb 79% no visiem iesniegtajiem. Tiem seko tauriņi – 127 809  jeb 6% no novērojumiem, sēnes – 55 450 jeb 3%, kā arī dažādas citas sugas. Visaktīvākais novērojumu laiks ir gada otrais ceturksnis, bet visaktīvākais reģions – Pierīga. Savukārt lielākais novērojumu skaits, ko reģistrējis viens cilvēks, ir 90 523. 

Šobrīd portālā reģistrējušies vairāk nekā 8600 lietotāju, savukārt kā brīvprātīgie portālā darbojas ap 20 dažādu nozaru dabas eksperti, kas palīdz noteikt sugas un komentē novērojumus. Portāls arī ir mājvieta populāro putnu tiešraižu forumam, kurā skatītāji var dokumentēt un apspriest norises ligzdās.  

Latvijas Dabas fonds ir viena no lielākajām dabas aizsardzības nevalstiskajām organizācijām Latvijā, kas darbojas jau vairāk nekā 30 gadus. Tā misija - Latvijas dabas daudzveidības saglabāšana un atjaunošana.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI