DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs 2024. gada pirmajā pusgadā rosinājis prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu 24 kriminālprocesos

Veicot aktīvu darbu pie valsts amatpersonu iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu atklāšanas un pirmstiesas izmeklēšanas, Iekšējās drošības birojā 2024. gada pirmajā pusgadā ir uzsākti 28 kriminālprocesi, no citām pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm saņemti 8 kriminālprocesi un kopumā pirmstiesas izmeklēšana veikta 84 kriminālprocesos.  

Pārskata periodā Iekšējās drošības birojs kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nosūtīja 24 kriminālprocesus par 41 noziedzīgu nodarījumu pret 41 personu, tostarp 27 amatpersonām - 10 Valsts policijas amatpersonām, 6 Valsts robežsardzes amatpersonām, 4 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonām, 2 Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām, 1 Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonu, 1 Iekšlietu ministrijas Informācijas centra amatpersonu un 3 pašvaldības policijas amatpersonām, kā arī 14 fiziskām personām.  

Liela daļa (46 %) no pirmajā pusgadā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītajiem kriminālprocesiem ir par iekšlietu dienestos un pašvaldības policijā nodarbināto dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību, kā arī cietiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir izdarīti valsts amatpersonu dienesta pienākumu pildīšanas laikā. Vērtējot iekšlietu resora nodarbināto ārpus dienesta laika izdarītos noziedzīgos nodarījumus, par kuriem kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai, trešdaļa ir par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā, tostarp arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un tādu datu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, savukārt 30 % par noziedzīgiem nodarījumiem pret ceļu satiksmes drošību, vadot transportlīdzekli apreibinošo vielu ietekmē, vai arī izraisot ceļu satiksmes negadījumus. 

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Iekšējās drošības birojs veicis 36 preventīvo pasākumu īstenošanu, tostarp organizējot konferenci un diskusijas, kuru ietvaros ar sadarbības iestāžu iesaisti uzrunāta plaša iekšlietu resora, pašvaldības policijas un ieslodzījuma vietu amatpersonu auditorija gan par vardarbīgas rīcības cēloņiem un mazināšanas pasākumiem, gan par aktuāliem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā, nodokļu un ienākumu deklarēšanas jomā, kā arī par interešu konflikta situācijām un korupcijas riskiem. Turpināta aktīva sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, kā arī preventīvas tikšanās ar sadarbības iestādēm. 

Arī gada otrajā pusē plānota virkne dažādu preventīvo pasākumu, tostarp Iekšējās drošības biroja ikgadējā konference par amatpersonu izdarītiem noziegumiem, kas saistīti ar pretlikumīgu mantiska labuma gūšanu. Ņemot vērā Iekšējās drošības biroja izmeklēšanā konstatētās tendences saistībā ar noziedzīgu nodarījumu par datu nelikumīgu izplatīšanas, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, skaita pieaugumu, atsevišķās iestādēs tiek plānots realizēt preventīvi izglītojošus pasākumus esošajām un topošajām amatpersonām, lai mazināt šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un izplatību nākotnē. 

Salīdzinājumā ar 2023. gada pirmo pusgadu, pieaugusi iedzīvotāju gatavība ziņot par amatpersonu iespējami veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem - pārskata periodā Iekšējās drošības birojā saņemti un izskatīti gandrīz 600 iesniegumi. 

Iekšējās drošības birojs ir iekšlietu ministra tiešā pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras funkcijās ietilpst atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījuši Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot - Valsts drošības dienesta) nodarbinātie, kā arī ar vardarbību saistītus noziedzīgos nodarījumus, kurus pildot dienesta pienākumus izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm vai Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI