DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Celsim smilšu pilis un pētīsim, ko slēpj Baltijas jūra 

Publicitātes foto

Jūras svētku laikā Liepājas pludmalē norisināsies smilšu skulptūru veidošana, kurā ikviens var kļūt par mākslinieku, liekot savām fantāzijām kļūt par realitāti. Skulptūru veidošana  norisināsies Liepājas pludmalē pie Glābšanas stacijas no pulksten 12.00 līdz 17.00. Padomu un palīdzīgu roku skulptūru veidošanā sniegs profesionāli skulptūru veidotāji, tostarp, liepājnieks Ainars Zingniks. Šeit brīvi izpausties ir aicināts ik viens – gan bērni, gan ģimenes, gan draugu komandas.  

Turpat blakus smilšu skulptūrām no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00 notiks jūras izziņas aktivitātes kopā ar Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātnieku komandu, ar mērķi veicināt izpratni par Baltijas jūras piekrastes bioloģisko daudzveidību.  

Aktivitāšu apmeklētājiem būs iespēja piedalīties pētnieciskā piekrastes vadiņa vilkšanā un tā sastāva izpētē, atklājot, cik pārsteidzoši bagātu jūras iemītnieku pasauli varam piedzīvot nemaz neiebrienot ūdenī dziļāk par jostasvietu. Izpētot Liepājas piekrastē izskalotajās makroaļģēs sastopamo sānpelžu, garneļu un zivju sugas, aktivitātes dalībnieki kopā ar zinātniekiem iekārtos piekrastes akvārijus. Ikviens varēs aplūkot aizraujošo Baltijas jūras zemūdens pasauli gan akvārijos, gan mikroskopa palielinājumā. 

Piekrastes vadiņa vilkšana un akvāriju iekārtošana: 

Plkst. 12.30; 13.30; 14;30  

Uz maņām balstīta jūras iepazīšana notiks arī vairākās tematiskajās darbnīcās piekrastē. Apskatei būs pieejami arī zinātnieku ūdenslīdēju tērpi un instrumenti, ko pētnieki izmanto zemūdens paraugu ievākšanā. Tāpat darbnīcu apmeklētāji varēs noskaidrot, kādi faktori ietekmē jūras vides kvalitāti un kā zinātnieki novērtē jūras piesārņojumu. Apmeklētāji varēs uzzināt par plastmasas likteni pēc tās nonākšanas ūdens vidē, tostarp par spoku tīkliem jūrā, un iepazīties ar mikroplastmasas piesārņojuma pētniecības metodēm. Pasākuma laikā varēs tuvāk apskatīt Latvijas derīgo izrakteni ģipsi un, izspēlējot aizraujošas spēles, uzzināt par tā pielietojumu lauksaimniecības zemju uzlabošanai un Latvijas saldūdeņu un Baltijas jūras aizsardzībai no pārmērīgas barības vielu – fosfora - ietekmes. 

Jūras svētku ietvaros Liepājā tiks atzīmēta Vides diena, kas ik gadu atgādina par mūsu planētas ekosistēmu trauslumu un nepieciešamību aizsargāt dabu. Šī diena piedāvā iespēju pievērst sabiedrības uzmanību vides aizsardzības jautājumiem, tai skaitā ūdens resursu saglabāšanai. Viens no galvenajiem mērķiem ir veicināt izpratni par to, cik svarīgi ir rūpēties par mūsu dabas bagātībām. Viena no Liepājas lielākajām dabas vērtībām ir jūra.  

Sekojiet līdzi Jūras svētku aktualitātēm www.liepaja.lv/jurassvetki2024 un https://www.facebook.com/liepajaskultura  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI