DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ar mērķi apzināt progresu Dzelzupes piesārņojuma mazināšanā VVD tikās ar iedzīvotājiem un “Talsu ūdens” vadību

Publicitātes foto

Talsu pilsētas iedzīvotāji ne reizi vien vērsušies Valsts vides dienestā (VVD) ar sūdzībām par Dzelzupes ūdens kvalitāti, kas pasliktinājusies saistībā ar Talsu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu (NAI) neatbilstošu darbību. Nesenākā notekūdeņu dūņu noplūde konstatēta šī gada martā, pēc kuras VVD uzdeva uzņēmumam situāciju risināt. 17. jūnijā, ar mērķi apzināt esošo stāvokli upē, dienesta pārstāvji tikās ar Talsu Ūdens jauno vadību un vietējiem iedzīvotājiem.

“Valsts vides dienesta uzdevums ir ne vien sodīt par konstatētiem vides pārkāpumiem, bet palīdzēt uzņēmumiem turpināt savu darbību atbilstoši vides prasībām, konsultēt un kopīgi meklēt labākos risinājumus. Mūsu kopīgs mērķis ir laba ūdens kvalitāte upē, tādēļ pateicamies iedzīvotājiem, kuri ziņo, ja pamana kādas novirzes no ierastā. Esam gandarīti, ka tikšanās laikā bija iespēja uzklausīt gan iedzīvotāju, gan uzņēmuma viedokli. Tikšanās laikā izdevās panākt vienošanos ar Talsu NAI apsmaimniekoājiem par turpmākajām rīcībām situācijas uzlabošanai. Šobrīd VVD saņemta informācija par Zemkopības ministrijas nekustamo īpašumu ieceri šīs vasaras izskaņā uzsākt Dzelzupes tīrīšanas darbus,” par situāciju pie Talsu NAI tuvumā esošās upes stāsta VVD Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Evita Beitlere.

Vizītes laikā apsekotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas un notekūdeņu izplūdes vieta Dzelzupē, tai skaitā paņemti notekūdeņu paraugi, kas sniegs pārliecību par darbības atbilstību normatīvo aktu un atļaujas nosacījumiem. Testēšanas rezultāti būs pieejami mēneša laikā. Talsu NAI apsaimniekotājiem pārrunātas aktualitātes un turpmākās rīcības, kas uzlabotu dūņu apsaimniekošanu. Tāpat apspriesti jautājumi, kas saistīti ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas situāciju pārvaldību un uzraudzību, tai skaitā nepieciešamo dokumentāciju un rīcības algoritma izstrādi. Vienlaikus Talsu Ūdens vadība stāstīja par ieceri notekūdeņu attīrīšanas iekārtu restrukturizēt (pārbūvēt) un ieviest pastiprinātu novadāmo notekūdeņu kvalitātes uzraudzību, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Tāpat plānota iepriekšējās pārbaudes laikā konstatēto neatbilstību novēršana un pasākumu plāna izstrāde upes kvalitātes uzlabošanai.

Ar iedzīvotājiem un Talsu Ūdens vadību tikās VVD ģenerāldirektora vietniece stratēģiskās attīstības un kontroles jautājumos Laura Anteina, Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis un direktora vietniece Evita Beitlere.

VVD izsaka pateicību ikvienam, kam rūp vides aizsardzības jautājumi un aicina par vidē pamanītiem pārkāpumiem ziņot arī turpmāk. Par vidē pamanītu piesārņojumu iespējams ziņot VVD, zvanot pa tālr.: +371 26338800 vai izmantojot Vides SOS mobilo aplikāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI