DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aizvadīts VVD organizētais hakatons “Mākslīgā intelekta rīku izmantošanas iespējas vides aizsardzības uzraudzības procesos”  

Publicitātes foto

Ar mērķi kopīgi meklēt inovatīvus risinājumus, kā ar mākslīgā intelekta (MI) rīku palīdzību uzlabot vides aizsardzības procesus, 13. jūnijā, aizvadīts Valsts vides dienesta (VVD) rīkots hakatons jeb ideju forums “Mākslīgā intelekta rīku izmantošanas iespējas vides aizsardzības uzraudzības procesos”, kura ietvaros pulcējās VVD darbinieki, nozares pārstāvji un citi vides aizsardzības entuziasti.  

Hakatons norisinājās starpdisciplinārās komandās - 25 dalībnieki sadalījās 5 komandās, kas sastāvēja no dažādu jomu speciālistiem un entuziastiem, tādējādi nodrošinot visaptverošu pieeju problēmas risinājumam un veicinot inovatīvu un pārdomātu ideju radīšanu. Komandu uzdevums bija visas dienas garumā strādāt pie jaunu ideju attīstības un pēcāk prezentēt tās žūrijai.  

Uzvarētāju komandas  risinājums bija - virtuālā vides konsultanta izveide, kas palīdzētu sagatavot pareizu un pilnīgu piesārņojošās darbības atļaujas iesniegumu, sniedzot ieteikumus  pareizai iesnieguma aizpildīšanai un papildus sniedzamai informācijai, pārbaudot to un izceļot biežākās kļūdas.  

Hakatona laikā tika prezentētās arī šādas idejas:  

  • MI rīku izmantošana atļauju pārskatīšanas un izsniegšanas procesa optimizēšanai, radot risinājumu procesu saīsināšanai. Šobrīd atļauju izsniegšana var aizņemt 5-6 mēnešus, līdz ar to piedāvātais risinājums ļautu saīsināt šo termiņu uz pusi, kā labuma guvējus identificējot operatorus, sabiedrību un arī VVD darbiniekus; 
  • Vienotas esošo atļauju datu bāzes izveidošana ar MI palīdzību , no kuras arī ilgtermiņā MI mācītos, optimizējot atļaujas iesniegšanas un iesniegumu izvērtēšanas procesus, identificējot pārskatāmās atļaujas, kā arī aktualizējot nepieciešamo informāciju atļaujās atbilstoši normatīvo aktu izmaiņām; 
  • MI risinājums, kas sagatavotu iesniegumu piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai, pārbaudītu tās atbilstību, kuru pēc tam tad pārbaudītu arī VVD eksperts. Šāds risinājums rezultētos ar jau sākotnēji kvalitatīvi iesniegtiem iesniegumiem, procesu automatizāciju, samazinātu izskatīšanas laiku un administratīvo slogu gan operatoriem, gan VVD; 
  • Kuģu radīto atkritumu un piesārņoto ūdens pieņemšanas elektroniskās sistēmas izveide ar automatizētu analīzi un MI atkritumu informāciju no citām ostām un valstīm, vienlaikus pielietojot MI atkritumu atpazīšanā pēc bildes un kodu piešķiršanā, tādejādi nodrošinot ātru darbību un efektivitāti, ciešu sadarbību ar visām iesaistītajām pusēm un caurskatāmību visiem atkritumu apstrādes procesiem. 

Visas dienas garumā komandām informatīvu atbalstu sniedza mentori, kuru uzdevums bija dalīties ar pieredzē balstītu viedokli par izvirzītajiem problēmjautājumiem.  

Hakatona mentori:  

  • Jānis Trubiņš, Poligrāfijas grupas Mūkusala IT vadītājs un mākslīgā intelekta entuziasts;
  • Artūrs Balcers, Biznesa analītiķis uzņēmumā MeaWallet; 
  • Inga Plociņa, VVD Atļauju pārvaldes Piesārņojuma un dabas resursu departamenta direktore. 

Pēc ideju prezentēšanas, žūrija vērtēja komandas, pamatojoties uz vairākiem kritērijiem – idejas realizējamība un dzīvotspēja, idejas nozīmīgums problēmas risināšanā vietējā mērogā, inovatīvā pieeja un idejas prezentēšana. Atsevišķi savu vērtējumu un atbalstu favorītkomandai varēja sniegt arī pārējie skatītāji, piešķirot komandām punktus tiešsaistes balsojumā.  

Kā min viena no hakatona mentoriem Inga Plociņa: "VVD organizētais ideju maratons apliecina MI potenciālu vides aizsardzības jomas uzlabošanā. Vienlaikus hakatona ietvaros radītās idejas demonstrē inovatīvu pieeju dažādu problēmu risinājumam, un tām ir potenciāls VVD sniedzamo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai."  

Hakatona žūrijas sastāvs: Andris Ķēniņš – VVD ģenerāldirektors – žūrijas priekšsēdētājs; Arturs Arnis Polikarpovs – VARAM Digitālās politikas departamenta Digitālās politikas pārvaldības nodaļas Vecākais konsultants; Olita Matejūna – VVD Attīstības un uzraudzības departamenta direktore; Raimonds Sļesarevs – VVD Atļauju pārvaldes Būvniecības un attīstības departamenta Teritorijas attīstības daļas vadītājs; Dainis Lazdāns – VVD Latgales RVP direktora vietnieks, VVD Tehnoloģiju ekspertu grupas vadītājs.  

VVD izsaka pateicību ikvienam hakatona dalībniekam par ieguldījumu, entuziasmu un radošajām idejām. Pateicoties pasākumam, VVD ir ieguvis vērtīgas atziņas un jaunas perspektīvas, kas palīdzēs turpināt attīstīt un pilnveidot vides aizsardzības procesus. Hakatons apliecināja, ka, apvienojot dažādu jomu speciālistu zināšanas un entuziasmu, var rasties patiesi inovatīvi un efektīvi risinājumi. VVD ir apņēmies turpināt veicināt sadarbību un atbalstīt jaunu ideju attīstību vides aizsardzības jomā.   

Pasākums finansēts no Latvijas vides aizsardzības fonda projekta “Esi zinošs - 2024!” (Reģ.Nr.1-08/47/2024) līdzekļiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI