DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Krievijai pilnībā jāizved karaspēks no Ukrainas teritorijas un jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās 

15. un 16. jūnijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piedalījās samitā par mieru Ukrainā, kas notika Birgenštokā, Šveicē. 

Valsts prezidents nosodīja Krievijas agresiju pret Ukrainu, uzsverot, ka Krievijai pilnībā jāizved karaspēks no Ukrainas teritorijas un jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās. “Starptautiskajai sabiedrībai jāstrādā pie visaptverošas ceļa kartes miera panākšanai. Taču Krievijai pilnībā jāizved karaspēks no Ukrainas teritorijas un jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās,” pauda E. Rinkēvičs. Valsts prezidents arī atzīmēja Krievijas agresijas pret Ukrainu globālo ietekmi, sevišķi pārtikas drošības, kodoldrošības un humānajos jautājumos. 

Diskusijā par gūstekņu un Krievijas deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu Valsts prezidents nosodīja Krievijas mērķtiecīgi īstenotās deportācijas un uzsvēra starptautiskās sabiedrības iesaistes nozīmi, lai sekmētu Krievijas deportēto Ukrainas iedzīvotāju, sevišķi bērnu, atgriešanu un psiholoģisko rehabilitāciju. “Mēs varam daudz darīt, izmantojot starptautiskās organizācijas un mūsu divpusējos kontaktus. Taču ir vienlīdz svarīgi, lai brīdī, kad mēs atgūstam Ukrainas bērnus no gūsta, viņiem tiek sniegta nepieciešamā psiholoģiskā rehabilitācija. Gan Ukrainā, gan mītnes zemēs. Latvija ir atvērusi trīs atbalsta centrus Ukrainā, kuros sievietēm un bērniem tiek sniegta dažāda veida palīdzība. Aicinām arī citas valstis rīkoties līdzīgi,” pauda E. Rinkēvičs.  

Valsts prezidents arī uzsvēra Krievijas noziegumu un cilvēktiesību pārkāpumu dokumentēšanas nozīmi. “Mums jādokumentē visi noziegumi un Ženēvas konvenciju pārkāpumi. Ir ziņas par to, ka Krievijā esošie iesaukšanas vecumu sasniegušie ukraiņu puiši tiek pretlikumīgi iesaukti Krievijas armijā. Mums stingri jānosoda šādi pārkāpumi. Mums jāatbalsta Starptautiskā Krimināltiesa nolaupīto bērnu atgriešanā,” norādīja E. Rinkēvičs. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI