DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Konkurences padome soda apgaismes priekšmetu tirgotāju par tālākpārdošanas cenu noteikšanu un tirgus sadali

Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) 10. jūnijā pieņēma lēmumu, kurā konstatēja SIA “Mirastyle”, kas nodarbojas ar apgaismes priekšmetu vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, aizliegtu vienošanos, kas izpaudās kā tālākpārdošanas cenu noteikšana noteiktiem mazumtirgotājiem, kuri no SIA “Mirastyle” iegādājas preces. Vienlaikus KP konstatēja, ka SIA “Mirastyle” nodarbojās ar tirgus – konkrētāk, projektu – sadali, tai skaitā SIA “Mirastyle” apmainījās ar noteiktiem mazumtirgotājiem ar komerciāli sensitīvu informāciju par projektiem, kuriem bija nepieciešams iegādāties apgaismes tehniku. Abos gadījumos konstatētās aizliegtās vienošanās mērķis bija konkurences ierobežošana apgaismes priekšmetu tirgū Latvijā, par ko uzņēmumam tika piemērots 34 490,26 eiro naudas sods.

SIA “Mirastyle” ir vairāku apgaismes priekšmetu ražotāju ekskluzīvais izplatītājs Latvijā. Vairumtirdzniecības līmenī SIA “Mirastyle” pārdod apgaismes priekšmetus mazumtirdzniecības un labiekārtošanas veikaliem, tai skaitā interneta veikaliem, savukārt mazumtirdzniecības līmenī SIA “Mirastyle” pieder divi “Gaismas maģija” veikali Rīgā, kā arī interneta veikals www.gaismasmarket.lv, kas piegādā preces visā Eiropas Savienībā.

Tālākpārdošanas cenas noteikšana un projektu aizsardzība

KP lēmumā konstatēja, ka SIA “Mirastyle” vismaz diviem mazumtirgotājiem, kuri no SIA “Mirastyle” iegādājas preces, noteica par kādām cenām tie drīkst šīs preces pārdot gala klientiem. SIA “Mirastyle” mazumtirgotājiem nosūtīja elektroniskā pasta vēstules, kurās norādīja: “Nekavējoši veikt cenu korekcijas atbilstoši Rekomendējošām cenām cenu lapās”, pretējā gadījumā tiem tiks aizliegta minēto preču izplatīšana Latvijā. Rezultātā šiem mazumtirgotājiem tika liegta iespēja neatkarīgi noteikt mazumtirdzniecības cenas dažādu ražotāju apgaismes priekšmetiem, kas tika iegādāti no SIA “Mirastyle”, tā vietā nosakot tām vienotu – augstāku cenu.

Tāpat KP lēmumā konstatēja, ka SIA “Mirastyle” ar citiem mazumtirgotājiem, kas vienlaikus ir SIA “Mirastyle” konkurenti, apmainījās ar komerciāli sensitīvu informāciju par projektiem, kuriem apgaismes tehnika tiek iegādāta, piemēram, tika pieprasīta informācija par objekta nosaukumu vai adresi. Ja šīs informācijas apmaiņas rezultātā tika konstatēts, ka mazumtirgotājs, kurš vēlējās no SIA “Mirastyle” iegādāties apgaismojuma priekšmetus, pats nebija izstrādājis apgaismes dizaina projektu atbilstoši klienta vēlmēm konkrētajam objektam, bet to bija izstrādājusi SIA “Mirastyle” vai cits uzņēmums, pasūtījums tika atteikts. Ņemot vērā, ka SIA “Mirastyle” lielai daļai tās pārstāvēto zīmolu ir ekskluzīvais izplatītājs Latvijā, tad  situācijās, kad pastāvēja risks, ka klients varētu iegādāties sev interesējošo apgaismojumu no izplatītājiem ārpus Latvijas, SIA “Mirastyle” vērsās pie ražotāja, lai klientam liegtu iespēju preces iegādāties citviet. Vienlaikus gala klientam tika radīts iespaids, ka apgaismes dizaina projekta sagatavošana tiek piedāvāta bez maksas un klientam pēc tam ir brīva iespēja izvēlēties, kur šīs preces iegādāties. Taču klients apgaismes dizaina projektā paredzētās preces varēja iegādāties tikai no tā uzņēmuma, kurš šo dizainu bija sagatavojis – no SIA “Mirastyle” vai cita uzņēmuma, kas bija sagatavojis projektu un kam bija rezervētas preces. KP konstatēja, ka šādā veidā SIA “Mirastyle” īstenoja tirgus – projektu – sadali.

Piemērojamie naudas sodi

Ņemot vērā, ka SIA “Mirastyle” ir bijusi pārkāpuma iniciatore, kamēr tās vairumtirdzniecības klientu jeb mazumtirgotāju loma ir bijusi pasīva un tie akceptējuši SIA “Mirastyle” izvirzītos noteikumus tādēļ, ka tālākpārdošanas cenu gadījumā citādāk tiem tiktu liegts iegādāties no SIA “Mirastyle” preces vai projektu aizsardzības gadījumā tiem konkrētās preces netika piegādātas nemaz, KP ieskatā, atbildība par pārkāpumu šajā gadījumā piemērojama tikai SIA “Mirastyle”.

Saskaņā ar Konkurences likumu KP par vertikālu aizliegtu vienošanos var uzlikt naudas sodu līdz 5 % no to pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma. Ņemot vērā SIA “Mirastyle” sadarbību ar KP izmeklēšanas laikā attiecībā uz tālākpārdošanas cenu noteikšanu, tai piemērots 10% naudas soda samazinājums par šo konkrēto pārkāpumu.

Par īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu KP piemēroja SIA “Mirastyle” naudas sodu 34 490,26 eiro apmērā.

KP aicina ikvienu mazumtirgotāju ziņot par gadījumiem, kad vairumtirgotāji vai preču piegādātāji nosaka cenas, par kādām tālāk būtu jāpārdod preces gala klientiem. Ziņot par pārkāpumu iespējams, izmantojot anonīmo ziņošanas formu KP tīmekļa vietnē vai izmantojot Trauksmes cēlēju mehānismu un saņemot par to pienācīgu tiesisko aizsardzību, vai arī izmantojot oficiālos kanālus – rakstot iesniegumus, izmantojot e-pakalpojumus un citus. Savukārt, ja uzņēmums ir iesaistījies aizliegtā vienošanās, KP aicina ziņot par pārkāpumu Iecietības programmas ietvaros, saņemot pilnīgu atbrīvojumu no soda.

Ziņot par pārkāpumiem iespējams šeit: https://www.kp.gov.lv/lv/zinot-par-parkapumu

Tirgus dalībniekiem aicinām izmantot arī iespēju apmeklēt KP bezmaksas seminārus par uzņēmumu aizliegtām vienošanām. Vairāk informācijas par semināriem šeit: https://www.kp.gov.lv/lv/seminari

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI