DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Atklāj jaunas iespējas – iesaisties jaunatnes jomas aktivitātēs maijā 

Publicitātes foto

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) aicina jauniešus un darba ar jaunatni veicējus maijā iegūt jaunas zināšanas, radošus iespaidus un starptautisku pieredzi. Pavasara noslēdzošajā mēnesī iespējams pieteikties mācībām gan Latvijā, gan Austrijā, Nīderlandē un citviet Eiropā, piedalīties pasākumos, kā arī iesaistīties dažādās Eiropas dienai un Latvijas 20 gadu Eiropas Savienībā veltītās aktivitātēs. 

Brīvprātīgā darba pieredzes apmaiņas vizīte 

Organizāciju pārstāvji, kas īsteno programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” brīvprātīgā darba projektus, līdz 6. maijam aicināti pieteikties pieredzes apmaiņas vizītei. Tā notiks 17.-18. maijā Rīgā ar mērķi veicināt labās prakses piemēru apmaiņu, dažādojot atbalsta metodes brīvprātīgo iekļaušanai un iniciatīvas veicināšanai vietējā kopienā, veidojot partnerības starp organizācijām un veicinot stratēģiska brīvprātīgā darba sistēmas izveidi un ieviešanu. 

Radošā pēcpusdiena “Kā izskatās līdzdalība?” 

Jaunieši aicināti uz radošo pēcpusdienu “Kā izskatās līdzdalība?”, kas 18. maijā notiks Latvijas jauniešu galvaspilsētā 2024 – Līvānos. Tajā jaunieši kopā ar mākslinieku Daini Rudeni jeb Rudens Stencil meklēs līdzdalības tēlu – kā tā izskatītos, ja būtu, piemēram, supervaronis, kādas spējas un prasmes to veido un kā to attēlot vizuāli. Šī darbnīca ir lieliska iespēja iegūt jaunas mākslinieciskās prasmes, kā arī satikt domubiedrus ar līdzīgām interesēm. Lai piedalītos, līdz 10. maijam nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu 

Projektu konkurss skolu pašpārvaldēm 

Skolu pašpārvaldēm, kuras piedalījušās 2024. gada JSPA organizētajās mācībās par izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstību, līdz 17. maija plkst. 23.59 iespējams pieteikties atbalstam projektu konkursā “Atbalsts izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstībai programmas “Kontakts” iniciatīvu projektu īstenošanai”. Informācija par visiem aktuālajiem projektu konkursiem un to nosacījumiem atrodama JSPA tīmekļvietnes sadaļā “Izsludinātie projektu konkursi”. 

“EuroPeers” koprades pēcpusdiena “Mana Eiropas pastkarte – 20 gadi ES” 

Lai atzīmētu Eiropas dienu un Latvijas 20 gadus Eiropas Savienībā, vēstnešu-jauniešu tīkls “EuroPeers” organizēs otro koprades pēcpusdienu jauniešiem “Mana Eiropas pastkarte – 20 gadi ES”. Tā notiks 9. maijā plkst. 16.00-19.30 JIC “Mērķis” telpās (Raiņa iela 3, Sigulda). Pieteikšanās pasākumam iespējama līdz 7. maijam.  

Eiropas pagalma svētki 

Tāpat 9. maijā plkst. 12.00 Latvijas jauniešu galvaspilsētā 2024 – Līvānos notiks pasākums “Eiropas pagalma svētki”. Tā ietvaros Eiropas jaunatnes informācijas tīkla “Eurodesk” teltī būs iespējams uzzināt par jauniešu iespējām ES programmās “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss”, aktivitātēm Latvijā un izspēlēt “Eurodesk” lielformāta spēli. Tāpat varēs piedalīties arī citu iestāžu un organizāciju sarūpētās aktivitātes par Eiropu, tās sniegtajām iespējām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. 

Eiropas Jaunatnes dialoga ideju ieviešanas pasākumi 

Šajā pavasarī 20 Eiropas Jaunatnes dialoga vēstnieki no visas Latvijas organizē ideju ieviešanas pasākumus, lai pievērstu sabiedrības uzmanību jautājumiem par iekļaujošu sabiedrību. Kopumā notiks aktivitātes piecās Latvijas vietās: 

  • 5. maijā plkst. 12.30-14.30 Svitenes muižas parkā, grafiti festivāla par iekļaujošu sabiedrību "Krāsas bez robežām" ietvaros, pasākums “Domā, Dari, Uzvari!”; 
  • 9. maijā plkst. 12.00-15.00 pie Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu novada Kultūras Centra, kur notiks festivāls “Eiropas pagalma svētki”, pasākums “Jaunieši lēmumos”; 
  • 10. maijā plkst. 12.00-16.00 ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, pasākums “ES Iekļauju”; 
  • 17. maijā plkst. 10.00-13.00 Liepas jauniešu centrā, kurā notiks “Vidzemes NVO jaunatnes festivāls”, pasākums “Jauniešu ceļš iekļaušanā”; 
  • 20. maijā plkst. 11.00-15.00 Kuldīgas Centra vidusskolā pasākums “Kur-iekļaujošā-zeme?”. 

Starptautisku mācību iespējas 

Jauniešiem un jaunatnes jomas pārstāvjiem maijā ir iespējams pieteikties četrām starptautiskām mācībām. Tās 2024. gada jūlijā, septembrī un oktobrī notiks Austrijā, Nīderlandē, Īrijā un Beļģijā. Mācības piedāvā programmas “Erasmus+” valstu aģentūras sadarbībā ar SALTO Resursu centru. 

  • Jauniešiem, kuri ir piedalījušies kādā no ES programmu “Erasmus+” jaunatnes jomas vai “Eiropas Solidaritātes korpuss” projektiem, ir iespēja līdz 12. maijam pieteikties “EuroPeers” mācībām, lai kļūtu par “EuroPeers” vēstnesi. Tās no 10. līdz 14. jūlijam notiks Grācā, Austrijā.  
  • Jaunatnes projektu vadītājiem, jaunatnes darbiniekiem, līdzdalības entuziastiem un citiem interesentiem līdz 13. maijam iespēja pieteikties mācībām par kvalitatīvu jauniešu līdzdalību un tās veicināšanu savā organizācijā. Tās notiks no 23. līdz 27. septembrim Leidenē, Nīderlandē. 
  • Organizāciju pārstāvji līdz 24. maijam aicināti pieteikties semināram “Dizaina domāšana – partnerības sadarbībai” par programmas “Erasmus+” 2. pamatdarbības “Partnerības sadarbībai” projektu veidu. Tas no 16. līdz 18. septembrim norisināsies Dublinā, Īrijā.  
  • Savukārt jaunatnes darbinieki un darbā ar jaunatni iesaistītie, kas savā ikdienas darbā ar jauniešiem (līdz 30 gadu vecumam) izmanto sporta aktivitātes, visu maiju, līdz pat 3. jūnijam var pieteikties mācībām “Sporta prakse”. Tās notiks no 13. līdz 18. oktobrim Antverpenē, Beļģijā. 

Ieplāno pieteikšanos festivālam “Projektu nakts” 

Maija vidū plānots izsludināt pieteikšanos ikgadējam JSPA festivālam jauniešiem “Projektu nakts”, kas šogad notiks no 31. jūlija līdz 1. augustam Latvijas jauniešu galvaspilsētā 2024 – Līvānos. Tajā 24 stundu laikā būs iespējams attīstīt savu projekta ideju, piedaloties darbnīcās par ES programmu “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” iespējām, tematiskajām prioritātēm un projektu pieteikumu sagatavošanai nepieciešamajām prasmēm. Plašāka informācija tiks publicēta JSPA tīmekļvietnē un citos komunikācijas kanālos. 

Lai visu aktuālo informāciju par mācībām, pasākumiem un citām iespējām saņemtu personīgi, jaunieši, jaunatnes jomā iesaistītie un citi interesenti aicināti izmantot iespēju pieteikties JSPA jaunumu saņemšanai e-pastā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI