DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM ministre I. Bērziņa: starptautiskajai sadarbībai ir izšķiroša nozīme plastmasas piesārņojuma samazināšanā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa  9. “Mūsu okeāns” konferencē Atēnās (Grieķija), piedaloties diskusijā par plastmasas piesārņojuma samazināšanu jūrās un okeānos, uzsvēra starptautiskās sadarbības nozīmi, kā piemēru izceļot HELCOM reģionālo rīcības plānu jūras piesārņojuma ar atkritumiem samazināšanai.

Diskusijā ministre iepazīstināja ar Latvijā paveikto plastmasas piesārņojuma izpētē, atkritumu un iepakojuma apsaimniekošanā, kā arī plastmasas patēriņa samazināšanā. Savukārt mūsu reģiona valstu darbu Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā jeb Helsinku komisijā (HELCOM) un kopīgi izstrādāto reģionālo rīcības plānu jūras piesārņojuma ar atkritumiem samazināšanai ministre minēja kā piemēru tam, kā sekmīgi izmantot sadarbības priekšrocības. Ministre arī norādīja, ka Latvija atzinīgi vērtē ANO iniciēto darbu pie jauna starptautiska nolīguma plastmasas piesārņojuma novēršanai, t.sk. jūras vidē.

Latvija kā HELCOM prezidējošā valsts aprīļa izskaņā Rīgā uzņems par Baltijas jūras vides aizsardzību atbildīgo Eiropas Savienības dalībvalstu ministrus, kā arī rīkos Helsinku konvencijas 50. gadadienas svinīgo sesiju.

Konferences ietvaros ministre I. Bērziņa tikās ar Grieķijas vides un enerģētikas ministru Teodoru Skilakaki ( Theodoros Skylakakis) un Kosovas ekonomikas ministri Artani Rizvanolli (Artane Rizvanolli), lai uzklausītu valstu pieredzi vēja parku būvniecībā. Tāpat tika pārrunāti reģionālās politikas un digitālās attīstības jautājumi.

Pirmā konference “Mūsu okeāns” tika sarīkota pēc ASV valsts sekretāra Džona Kerija iniciatīvas 2014. gadā. Šī gada konferencē īpašu uzmanību pievērsa tādiem jautājumiem kā plastmasas un mikroplastmasas piesārņojuma samazināšana, videi nekaitīga kuģniecība, ilgtspējīgs salu un piekrastes tūrisms, kā arī Vidusjūras reģiona ekosistēmas iespējas, pārejot uz zaļāku dzīvesveidu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI