DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Brokastu produkti: Parlaments pieņem jaunus noteikumus, lai uzlabotu patērētāju informēšanu

"Brokastu direktīvu" pārskatīšanas mērķis ir palīdzēt patērētājiem pieņemt informētus un veselīgākus lēmumus par tādiem produktiem kā medus, augļu sulas un ievārījumi.

Parlaments trešdien ar 603 balsīm “par”, 9 balsīm “pret” un 10 deputātiem atturoties apstiprināja politisko vienošanos ar Padomi par atjauninātiem noteikumiem attiecībā uz dažu brokastīs bieži lietotu pārtikas produktu sastāvu, nosaukumu, marķējumu un noformējumu – t. s. "brokastu direktīvas".

Jaunie noteikumi īpaši vēršas pret atšķaidīta medus importu no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, prasot obligāti un skaidri redzami norādīt izcelsmes valsti, kā arī uzsākot medus izsekojamības sistēmas izveidi. Tiks ieviests arī skaidrāks marķējums attiecībā uz cukura saturu augļu sulās, kā arī minimālo augļu saturu ievārījumos.

Vairāk par jaunajiem noteikumiem var izlasīt paziņojumā presei pēc vienošanās ar ES dalībvalstīm.

Pēc balsojuma ziņotājs Aleksandrs Bernhubers (Eiropas Tautas partija, Austrija) sacīja.

"Šodien mēs esam spēruši svarīgu soli pārtikas produktu izcelsmes marķēšanas jomā un pieņēmuši stingrus pasākumus, lai apkarotu krāpšanos ar medu. Medus maisījumu marķējumā būs skaidri jānorāda izcelsmes valstis. Turklāt ir noteikti augstāki kvalitātes standarti un nostiprināta nepieciešamība izveidot ES medus izsekojamības sistēmu. Šīs iniciatīvas nodrošinās patērētāju labāku informētību, kā arī biškopju un patērētāju labāku aizsardzību pret atšķaidītu medu.”

Turpmākie pasākumi

Tagad tiesību akts ir jāpieņem arī Padomei. Pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī tas pēc 20 dienām stāsies spēkā. ES dalībvalstīm jaunie noteikumi būs jāpiemēro divu gadu laikā pēc to stāšanās spēkā.

Vispārīga informācija

Eiropas Komisija 2023. gada 21. aprīlī ierosināja pārskatīt ES tirdzniecības standartus dažām "brokastu" direktīvām, lai atjauninātu pašreizējos standartus, kas ir vairāk nekā 20 gadus seni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI