DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Zemkopības ministrs atklāj LVM mežvidu kokaudzētavas kompleksu

Publicitātes foto

Piektdien, 5. aprīlī, Jaunkalsnavas pagastā Zemkopības ministrs Armands Krauze un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš atklāja Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksu.

LVM Mežvidu kokaudzētavas būvdarbi tika sākti 2022. gada jūlijā un pabeigti 2023. gada decembrī, uzņēmumam investējot 17,61 miljonus eiro. Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa 8000 kvadrātmetru platībā atrodas ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas, kā arī papildu inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā.

dsc09110 edited

Atklājot kokaudzētavas kompleksu, zemkopības ministrs Armands Krauze uzsvēra: “Meža audzēšanā izmantojot selekcionētus stādus un zinātniski pamatotus meža kopšanas modeļus, Latvijā mazināsim klimata pārmaiņas un ieviesīsim tādus zaļā kursa risinājumus, kas atbilst mūsu valsts iespējām. Mums ir jāturpina latviskā dzīvesziņa un tradīcijas – jāstāda, jāaudzē un jāapsaimnieko mežs, taču vienlaikus jāspēj radīt produkti ar augstu pievienoto vērtību.”

Plānots, ka Mežvidu kokaudzētavā ik gadu tiks izaudzēti 15 miljoni ietvarstādu meža atjaunošanai – priede, egle un nedaudz arī lapu koki. Kokaudzētavas teritorijā tiek būvēta arī unikāla zemplēves seguma bērza sēklu plantācija, kas nākotnē dos būtisku pienesumu selekcionētu, ģenētiski augstvērtīgu stādu ražošanai. Veiktās investīcijas LVM kokaudzētavu būvniecībā un attīstībā kopumā līdz 2028. gadam LVM ļaus palielināt izaudzēto koku stādu daudzumu, sasniedzot kopējo izaudzēto stādu apjomu – 68 miljonus stādu gadā, tādējādi nostiprinot stādu ražošanas līderpozīcijas Baltijas valstīs.

dsc09195 edited

LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš izceļ kvalitatīvu stādu nozīmi Latvijas mežsaimniecības attīstībā: “LVM ir uzticēts valstiski svarīgs uzdevums – ilgtspējīgi gādāt par valsts mežiem, lai tie nodrošinātu gan tautsaimniecībai nepieciešamos resursus, gan iedzīvotāju rekreācijas vajadzības, gan saglabātu dabas daudzveidību. Jauns un spēcīgs mežs sākas šeit, kokaudzētavās, – no sēkliņas lolojot rūpīgi selekcionētus meža stādus. LVM jau šobrīd dara un turpinās darīt visu, lai arī turpmāk ikvienam Latvijas mežsaimniekam būtu pieejami augstvērtīgi priedes, egles un bērzu stādi meža atjaunošanai.”

dsc09225 edited

Latvijā vērienīgākajā būvju konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2023”, Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes komplekss saņēma 1. vietu nominācijā “Koka būve”. Jaunā kompleksa ēka ir izcils piemērs koka izmantošanai būvniecībā, arī ražošanas un noliktavu objektu būvdarbos. Kopumā Mežvidu kokaudzētavas kompleksa būvniecībā izmantota koksne 600 m3 apjomā – gan nesošajās konstrukcijās, gan apdarē. Garākās sijas laidums sasniedz 30 metrus, bet augstums pārsniedz 2 metrus.

Ēkā paredzēti arī citi ilgtspējīgi un zaļi būvniecības risinājumi – saules paneļi elektrības ražošanai, saules kolektori ūdens sildīšanai, LED apgaismojums, tiks savākts nokrišņu ūdens no ēkas jumta, kas tiks izmantots stādu laistīšanai.

LVM ilgtspējīgi apsaimnieko 1,62 miljonus hektāru valsts zemes, ik gadu piesaistot 4,1 miljonu tonnu CO2. Kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā, valsts budžetā LVM iemaksājis 1,46 miljardus eiro. Šajā laikā Latvijas valsts mežos atjaunoti meži 289,3 tūkstoši hektāru platībā, ik gadu iestādot vairākus miljonus augstākās kvalitātes selekcionētu meža stādu. Lai nodrošinātu kvalitatīvus un augstražīgus nākotnes meža stādus, LVM īpašumā ir 10 kokaudzētavas ar kopējo platību 434 hektāri. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI