DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Šogad mašinizēti tiks atjaunoti gandrīz 15% plānoto meža platību

Publicitātes foto

Lai palielinātu meža atjaunošanas darbu ražīgumu, vienlaikus saglabājot darba izpildes kvalitāti un efektivitāti vietās, kur meža atjaunošana ar tradicionālām metodēm ir apgrūtināta, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jau septīto gadu stāda mežu arī mašinizēti. Šogad mašinizēti tiks atjaunoti gandrīz 15 % no plānotās atjaunojamās platības jeb 1216 ha, darbā iesaistot 12 tehnikas vienības.

Mašinizētās meža stādīšanas darbu veic slapjās minerālaugsnēs un slapjās kūdras augsnēs, kur jāveido pacilas jeb mikropaaugstinājumi, lai mazinātu virsūdens radītos koku izslīgšanas riskus. Meža stādāmā mašīna, izveidojot stādvietu jeb pacilu, vienlaikus tajā iestāda arī stādu. Uz pacilas iestādītie jaunie koki aug labāk, jo saknes ir pasargātas no periodiski pārmitriem apstākļiem, kociņiem ir labāki gaismas apstākļi un mazāka apkārtējās veģetācijas konkurence.

“Darba ražīgums, izmantojot tehniku, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, sagatavošanās darbiem un stādīšanas darbu secības. Cilvēku vēlme strādāt mežā ar tehniku nākotnē tikai pieaugs, tādēļ nepieciešams darbus mašinizēt. Pieredze liecina, ka katrā iepirkumā saņemam piedāvājumus no jauniem potenciāliem pakalpojuma sniedzējiem, kuri līdz šim mašinizētās stādīšanas darbu nav veikuši. Nemazinās arī esošo pakalpojuma sniedzēju interese. Tas nozīmē, ka darba veicēji novērtē arī darba vides priekšrocības – operators darbu veic, atrodoties kabīnē, līdz ar to viņu neietekmē mainīgie laikapstākļi,” skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Izstrādāts izzinošs materiāls

LVM mašinizēto stādīšanu ar ekskavatoru, kurš aprīkots ar stādāmo galvu, ražošanā ieviesa 2018. gadā, sākotnēji iesaistot vienu, bet 2023. gadā – jau 12 tehnikas vienības. Šajā laikā gūtā pieredze un zināšanas par mašinizēto meža stādīšanu apkopotas informatīvā izziņas materiālā, kas būs noderīgs gan esošajiem un topošajiem pakalpojuma sniedzējiem, gan LVM darbiniekiem, kuri plāno veicamos darbus, izsniedz darba uzdevumus un vērtē darbu izpildes kvalitāti.

“Izziņas materiālā ilustratīvi attēloti veiksmīgākie paņēmieni un efektīvākie risinājumi stādīšanas iekārtu tehniskajai specifikācijai, darbu plānošanai un izpildei. Pieredzējušie LVM mežkopības eksperti materiālā arī aprakstījuši pareizu stādu uzglabāšanu, pirms to iestādīšanas. Vienlaikus materiālā atgādinām un uzsveram vides un dabas aizsardzības prasības, kas jāievēro darbu veicējam,” skaidro LVM attīstības projektu vadītāja Līna Kundziņa.

 IZZIŅAS MATERIĀLS (PDF) 

Lai nodrošinātu ilglaicīgu meža apsaimniekošanu, LVM ik gadu atjauno mežu ar kvalitatīviem un selekcionētiem meža stādiem. Ar katru gadu tiek palielinātas platības, kurās mežs tiek stādīts mašinizēti, kas ļauj samazināt kopējās darba izmaksas, vienlaikus saglabājot augsto darba kvalitāti.

lvm-07_copy.jpg

2024. gada meža atjaunošanas sezonā LVM pārziņā esošie valsts meži kopumā tiks atjaunoti 19,4 tūkstošu hektāru platībā. Lai valsts mežus atjaunotu plānotajā apjomā, būs nepieciešami 14,4 miljoni priežu, 7,5 miljoni egļu, 2,6 miljoni bērzu un 542 tūkstoši melnalkšņu stādu, kā arī 243 kg priežu sēklu. Pagaidām mašinizēti tiek stādīti LVM kokaudzētavās izaudzētie priežu, egļu un melnalkšnu ietvarstādi, bet nākotnē plānots attīstīt arī bērza ietvarstādu mašinizētu stādīšanu.

Kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā, LVM atjaunojusi mežus 289,3 tūkstošu hektāru platībā, ik gadu iestādot vairākus miljonus augstākās kvalitātes selekcionētu meža stādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI